Star Wars: The Force Awakens teaser
Barta Zoltán írása

November 28-án délután, magyar idő szerint 16.00 után pár perccel már vadul kattintgattam mindenféle web-oldalakon, hogy végre megnézhessem a hetedik rész várva-várt teaser-ét, vagyis azt a figyelemfelkeltő rövid előzetesét, amivel a rajongóknak akartak kedveskedni. Aztán 16.09-kor végre jó helyre kattintottam, és sikerült elindítanom az immár magyar címmel (is) rendelkező előzetest.

Megnéztem vagy ötször egymás után, és döbbenten vettem tudomásul, hogy ez nem az, amire vártam. Egy közepes fan-filmet láttam magam előtt, melyen nagyon érződik a készítők minden verítékcseppje, de ami ettől még az marad ami: amatőr.

Meg kell mondanom, hogy az elmúlt két év folyamán alaposan megváltozott a véleményem arról, mennyire volt jó dolog a Disney-féle felvásárlás. A tranzakció után meg voltam győződve róla, hogy ez a megoldás a lehető legjobb volt a Star Wars-galaxis jövőjét tekintve. A kezdeti lelkesedésemet először a LucasArts kivégzése hűtötte le. (Na jó, egy veszteséges társvállallatot, bámennyire legendás is, nem szívesen dédelget senki.) Aztán jött az Expanded Universe nyomorba döntése, amivel már abszolúte nem értettem egyet, mert tudtam, hogy ennek a levét sok remek karakter elvesztésével hatalmas kortyokban fogjuk inni. Közben pedig felkérték J.J. Abrams-et a rendezői posztra. Na ekkor ijedtem meg igazán, ugyanis volt szerencsém végignézni, ahogy Mr. Abrams remek technikával gyors egymásutánban bevisz két erős gyomrost a Star Trek-univerzumnak. Mielőtt bárki azzal jönne, hogy azért ilyen meg olyan sikeres volt ez a két alkotás, ez a Star Trek esetében csak a önmagához képest igaz. A korábbi filmek mérsékelt bevételeit ugyan túlszányalták, de nem döntöttek velük rekordokat, és a régi rajongók sem ünnepelték fáklyás felvonulással a reboot-ot. Nemrégiben egy Trek-es ismerősöm nem kevés kárörvendéssel a hangjában meg is jegyezte: "Na, hamarosan Ti is ízelítőt kaptok J.J. Abrams rendezéséből..." Ezután jött még a finoman szólva is gyengécske Rebels, és azt vettem észre, hogy pontosan 180 fokkal elfordultam a 2012-es véleményemhez képest.

És most itt van a teaser, ami felettébb hatásos reklámeszköznek bizonyult, tekintve, hogy napi átlagban 10 millió(!) rajongó nézte a különféle netes csatornákon. Ez rendkívül pozitív dolog, de van egy kis bökkenő. Most először fordult elő, hogy a rajongók között meglehetősen nagy - vagy inkább hatalmas - azoknak a száma, akik kimondottan fújolják a teaser képsorait. Nem szimplán a nemtetszésüket fejezték ki, hanem egyenesen fújoltak. Tényleg, emlékszünk még az Episode I teasere utáni eufóriára? Vállvetve éljenzett mindenki, hogy milyen állat, és még Jar Jar-t sem szólta le senki, pedig éppen olyan volt, mint fél évvel később a filmben. A következő év májusában mégis sokan a film ellen fordultak, mondván, ez már nem adja vissza a Star Wars-hangulatot, amibe annyian beleszerettek. Nos, nekem ez a másfél perc nem adja vissza. Mert az, hogy van benne X-szárnyú, meg TIE-vadász meg Falcon, édeskevés. Egyszerűen amatőr, amit látok, az ismerős szimbolumok meg csak rontanak a helyzeten. Tisztában vagyok azzal, hogy a teaser feladata a figyelem felkeltése, hiszen innentől kezdve számíthatjuk a film reklámkampányát, és ez a premierig csak egyre fokozódik. De ha rögtön az elején fejjel a falnak rohannak, akkor a végeredmény eléggé elszomorító lesz. Bevallom, nekem nagyon hiányozott a legendás Luke-Leia-Han trió, vagy legalább a mindent túlélő jedi lovag, Skywalker mester, akire az egész történetfolyamot alapozták. Neki legalább illett volna megjelennie, hogy "Hahó, rajongók! Élek és harminc év után visszatérek! Velem tartotok? Naná! Egy pillanat, máris kapom a kardomat, és mehetünk! Ettől az élménytől meg lettem/lettünk fosztva, és a következő trailer-ig várhatunk a csodára.

Most biztosan van olyan, aki visszahőköl, mondván: "Klubvezetőként nagyon súlyosak e szavak." Ez így van, és ezért megkövetek mindenkit, akit zavar ez a hitetlen beszéd. De azt azért elárulom, hogy harminöt (35!) év alatt, amióta rajongója vagyok a Star Wars-univerzumnak, kevés ilyen nagyságrendű csalódást kellett átélnem. Már a nyolcvanas években is vagy ezerszer elképzeltem, milyen lesz, amikor felcsendülnek a főcímzene jól ismert taktusai, majd a Star Wars-logo után beúszik a képbe az Episode VII-felirat. Egyébként a teaser ostobaságai a vacak vágás mellett a legkevésbé sem számítanak. Az, hogy van puska-nincs puska, vagy védőszemüveg fenn és lenn, most valahogy nem érdekel, bár az ilyenek mindig kiszúrják a szemem. Még azt sem veszem a szívemre, hogy amíg van új X-szárnyú, van új rohamosztagos, új fénykard (ami egy röhej), már nem tellett új TIE-Fighter-re? Napok óta az jár a fejemben, vajon hogyan fognak ebből emelt fővel kimászni? Hogyan lehet annak sok-sok rajongónak a bizalmát visszaszerezni, akik első dühükben valóságos mém-armageddont szabadítottak a netre? Mert ebből a teaser-ből kifejezetten hiányzik a filmszerű hatás. Pár éve, a The Old Republic animációi láttán azt éreztem: Atyaég! Ez a STAR WARS! Az első frame-től az utolsóig úgy éreztem, ez tényleg nekem szól, és az alkotó csapat mindent elkövetett, hogy a kedvemben járjon.

Nos, a negatív jelek ellenére azért nagyon bizakodó vagyok, nagyon szeretnék látni egy jó Star Wars-filmet, és bízom abban, hogy döntéshozói szinten mindenki átérzi majd a galaxis jövőjének súlyát.

Klubvezetőként a végsőkig ki fogok állni a Star Wars-galaxis melett. De ezért elvárom, hogy olyan filmet kapjak cserébe, ami kárpótol az elmúlt három évtizednyi várakozásért...