Celebration Europe II - Első nekifutásra
2013. július 26., 27. és 28.
Laukó Viktória beszámolója

Tavaly ilyenkor még nem hittem volna, hogy valaha is eljuthatok egy Star Wars Celebration rendezvényre, de lám, most itt vagyok, röviddel Essen után, tele pozitív emlékekkel (köszönettel barátnőm hozzájárulásának, és mindazoknak, akikkel együtt utazhattam.)

Már maga a kijutás is egy élmény volt - hiába is vett igénybe annyi órát -, hiszen ennyi 501-es, Rebel és még "szekció" nélküli összezárva egy helyen... hát képzelhetitek! Mindenesetre mindig volt legalább egy ember, aki igyekezett elejét venni annak, hogy unatkozzunk. Aztán jöhetett maga a rendezvény, az a remek kis három nap!

A melegre való tekintettel sajnos csak egy napot, a pénteket vállaltam be jelmezben, de a Celebration többi részét is ugyanúgy ki tudtam élvezni. A rendezvény helyszíne elég nagy volt, nem is sikerült megtalálnunk mindent első nap, így maradt másnapra is felfedezni való. Persze rengeteg árus szállta meg Messe Essen csarnokait, ahol hatalmas választékból válogathattak a látogatók. Mindenki találhatott kedvére valót, ráadásul nem csak Star Wars relikviák terén. Még életnagyságú Darth Malgushoz is hozzájuthatott az, akinek ezt megengedte a pénztárcája. Hisz azért tegyük hozzá, helyenként elég borsos árak voltak. Még ha vasárnap már voltak akciók is, és egyes árusokkal lehetett alkudozni, de néhol tényleg horribilis összegeket lehetett látni akár egy-egy ruhadarab esetében is, nem beszélve az egyéb ereklyékről.

Jelmezesként ami az egyik legnagyobb élményt nyújtotta, az a rengeteg filmhű díszlet volt, tehát a megannyi pózolási lehetőség. Élethű Star Wars helyszínek photoshop nélkül? Ki ne vágyna hasonlóra? Legszívesebben mindent hazahoztam volna. Mindez iszonyat sokat adott az élményhez, és azok is a Star Wars világának részeinek érezhették magukat, akik nem voltak jelmezben. Némi képzelőerővel bárkiből válhatott snowspeeder pilóta, birodalmi ügynök, csempész, vagy akár Jabba palotájának egy látogatója. Látszik, hogy nem kevés munka volt mindennek a megépítésében. A többi jelmezes kreatívitása is szinte határtalan volt. Sok mindenkit megnevettetett például az "ice cream guy" brigád, akik mind egy szálig Willrow Hood legendás karakterét magukra öltve rohangáltak fel-alá, csak néha lassítva le egy-egy másodpercre, hogy "photobombert" játszhassanak.

Maga a jelmezverseny szombaton kapott helyet a programban, és ott is nem egy kiemelkedő alkotás született – megjelent maga Malgus nagyúr, C-3PO, Darth Vader a TIE fighterében, gyönyörű Amidalák egész sora, az Endoron ragadt birodalmi katona, egy wampa és még sorolhatnám. De versenyen kívül is igencsak magasra rúgott a cosplayesek száma, nem mindenki mutatkozott be a színpadon. Az egyes rajongói klubok képviselői leginkább a nagyobb csarnokokban és az udvaron voltak fellelhetőek.

Mindenképpen érdemes megemlíteni a színészekkel és bábmesterekkel tartott paneleket is. Anthony Danielsről (C-3PO) sajnos lemaradtunk, de a többiekre sikerült beülnünk. Maguk a beszélgetések rendkívül élvezetesek voltak, és ehhez nagyban hozzájárult Warwick Davis is, mint műsorvezető. Öröm volt hallgatni az egymással való poénkodásaikat, de ezen panelek legemlékezetesebb pillanatai mégis azok voltak, mikor a színészeknek filmbeli jeleneteik közül kellett egyet-egyet újrajátszaniuk, nagyrészt persze új, humorosabb köntösbe bújtatva. Láthattuk, amint Warwick-Yoda megvív Ian-Palpatine-nal, aki kora ellenére olyan gyönyörűen bucskázott hátra a színpadon, hogy mindenki eltátotta tőle a száját. Tanúi lehettünk Carrie-Leia és Warwick-Wicket újbóli találkozásának, ismét megelevenedett előttünk Jabba palotájának színe-java, és érzelmes jeleneteket láthattunk a mindenkori Boba Fettektől. Jeremy Bullock már akkor mindenkit lenyűgözött, mikor teljes Fett felszereltségben jelent meg a színpadon, de mikor megelevenítette az apját gyászoló Boba karakterét... Még mindig borsódzik a hátam, ha visszaemlékezek arra a néhány néma másodpercre a részéről. Egyedül Mark Hamill okozott némi csalódást, hiszen ő volt az egyetlen a színészek közül, aki nem vállalta el a jelenet újraélését, hanem inkább "dublőrt" hívatott a színpadra - egy Luke-nak öltözött jelmezes személyében. Sebaj, Warwick még Vaderként is megállta a helyét mellette! Sajnos ebben az épületben nem tudtam túl jó minőségű képeket készíteni, mert a gépemnek nem igazán tetszettek az ottani fényviszonyok, és az esetek többségében csak a vásznat tudtam fényképezni. Azért néhány emlékezetes pillanatot így is sikerült megörökítenem.

Láthattunk még 3D-s vetítéseket is, például A klónok támadása átkonvertált változatát (kaptunk jó kis Celebrationös 3D szemüveget otthonra), valamint a szervezők egy meglepetéssel is készültek. Az évfordulóra való tekintettel A Jedi visszatér 3D is levetítésre került péntek este, ám erre végül nem jutottunk el. (Mint kiderült, a Jedi visszatér 3D-s vetítéséról szó sem volt, sokan a 30. évfordulós logot nézték 3D-snek. A filmet a program részeként 'hagyományos' változatban vetítették a szabadtéren - szerk.)

Megszámolni sem tudom, hogy a rendezvényen töltött idő alatt hányszor hallottam felcsendülni a Star Wars főcímdalát, a birodalmi indulót vagy akár az "It's a trap!" kultuszmondatot. Mindenesetre az biztos, hogy elég sokszor. A legnagyobb tömeg - és a legmelegebb - a főnapon volt, azaz szombaton. Ekkor már örültem, hogy aznap nem jelmezeztem, de le a kalappal mindazok előtt - mind a magyar srácok, mind a külföldi jelmezesek esetében -, akik be merték vállalni az idő ellenére melegebbnél melegebb jelmezeket.

Remekül éreztem magam mindhárom nap során, bár tény, hogy az előadások sokat dobtak az esemény hangulatán, díszletek és árusok ide vagy oda, hiszen így az esetleges üres óráinkat is kitölthettük. Vasárnap például majd' egész napra az előadásos épületbe vettük be magunkat, szinte csak a hazai 501-es srácok sisaksorsolására mentünk vissza. Még szombaton részt vehettem a német 501-esek által jegyzett droid hunt játékban is, ahol birodalmi katonák és tisztek vadásztak a droidokkal rendelkező látogatókra - kaptunk egy-egy droidokat ábrázoló nyakba akasztót. Minden egyes birodalmi tiszt általi lefülelésénél egy-egy tombolajegyre voltak elcserélhetők az említett droidok.

Összegzésként elmondhatom, nem bántam meg a kiutazást! Még ha végül nem is vásároltam semmit sem, de már az élmény miatt megérte, hisz az ember nem megy minden nap hasonló rendezvényre. Az eltelt pár nap alatt mintegy 900 képet készítettem - bár ez még az átválogatás előtti szám -, láttam élőben Angry Birds Chewiet és Luke-ot, séf Darth Vadert tálcán felszolgált Jar-Jar fejjel, személyes nagy kedvencemet, Thrawn admirálist, Űrgolyhók Morzsát és Robotkomornát (aki sajnos túl gyorsan elszelelt mellettünk, mikor Mark Hamill előadására álltunk sorban), és persze a hazai tábor képviselőiről sem szabad megfeledkezni, hisz azért voltunk jó páran! Valamint megtanulhattuk azt is, hogy létezik egy bizonyos esseni állandó, ami magába foglal korlátlan számú eltévedési lehetőséget - még GPS-szel is -, és sok-sok hasonló késést elősegítő szépséget. Nagyon remélem, hogy nem ez volt az utolsó Celebration az életemben.

Laukó Viktória a Celebration Europe-on készített fényképei közül az alábbiakban közzé teszünk párat.: