Nem lesz Thrawn-trilógia...
Barta Zoltán írása

Az elmúlt hetek legfontosabb híradásai között a Disney és a LucasFilm között létrejött üzlet, valamint a tervezett új Star Wars-film bejelentése kiemelt fontosságú volt. Ez utóbbi egyértelműen a felvásárlás okozta sokkot kívánta enyhíteni, már akinél ez sokkot jelentett egyáltalán. És persze a szárnyra kapó pletyakáradat sem maradt el: várhatóan mi lesz a története az új trilógiának?

(De mielőtt belefognánk, hadd tegyek egy személyes megjegyzést. Az elmúlt években, amikor sokan már temették a Star Wars galaxist, én minden alkalmat megragadtam arra, hogy kijelentsem: semmi ok az aggodalomra, lesznek még új filmek. Amikor 2005-ben, az Episode III premierje után maga George Lucas is úgy nyilatkozott, hogy a Saga befejeződött, rögtön tudtam, hogy folytatni fogja. Most persze nagyon örülök, hogy igazam lett, és optimistán várom a fejleményeket...)

Nos, a 'kívánságműsor' egyik favorítja a Thrawn-triógia, a kilencvenes évek elejének sikeres könyvsorozata. Nos, ezzel kapcsolatban rögtön az elején szögezzünk le egy tényt: a Birodalom örökösei (Heir to the Empire) című kötettel kezdődő könyv-széria soha nem volt hivatalos folytatása a klasszikus filmtrilógiának. Oly annyira nem, hogy a LucasFilm a saját kiadványában, a LucasFilm Fan Club magazinban 1991-ben, vagyis a megjelenés évében publikált cikk második bekezdésében világosan és érhetően kijelentette, ez nem az, aminek a rajongók szeretnék látni. Ez az író saját képzeletének terméke... (Az eredeti cikk rákattintva nagyítható)


Nálunk persze ezt kevesen olvasták, és a mai napig meg vannak győződve arról, hogy ez bizony hivatalos folytatás. Csak mert az első kiadású Valhallás kötetre rá volt írva, hogy VII. epizód... Ezek után persze nehéz megmagyarázni nekik, hogy bocs, de ez nem így van. De igen, így van - érvelnek -, hiszen a magyar kiadásra rá va írva... Öhmm, ezt most hagyjuk abba...

A Disney a hírek szerint szerencsére másképpen döntött. Azért mondom, hogy szerencsére, mert bizony jómagam nem igazán örülnék annak, ha a Thrawn-trilógia kerülne feldolgozásra. (Ezzel most egészen biztosan sokak haragját magamra vonom, de akkor is ez a véleményem...) Egyrészt mert - bár minden tiszteletem Timothy Zahn-é -, ezek a könyvek nem igazán alkalmasak arra, hogy filmre vigyék őket. (Legalábbis mozifilmre semmiképpen.) Két évtized telt el a megjelenésük óta, és bizony az idő kissé túlhaladt rajtuk. A tágabb értelemben vett közönség igénye manapság teljesen más, és bármilyen hihetetlen, a Star Wars-rajongóknak csupán töredéke olvassa a regényeket. Ettől függetlenül egy ilyen könyv megfilmesítésében nem lenne semmi meglepetés. Ha meg arról lenne szó, hogy a könyveket át kellene írni, akkor ennyi erővel új sztorikat is ki lehet találni. A Thrawn-trilógia öt évvel az endori csata után játszódik, a színészek viszont már harmincat öregedtek. Tudom, ez nem lenne akadály, de akkor is, Luke, Leia és Han hatvan-hetven évesen már nem volna hiteles abban a szerepkörben, amiben az eredeti történetekben megszokhattuk őket. Egészen biztosan generációváltás jön, és emiatt a régi hőseink pedig sokkal kevesebbet lesznek jelen. Ismét ugrunk 25-30 évet, és ez már a messzi-messzi galaxis egy másik korszaka lesz.

Timothy Zahn-tól persze egyvalamit - pontosabban valakit - érdemes lenne átvenni: egy jól kitalált karaktert, és ezzel egyfajta gesztust tenni az Expanded Universe rajongóinak irányába. Thrawn, Mara Jade, Pallaeon, Talon Karrde és a többiek méltán kerültek a Star Wars halhatatlanjainak csarnokába. Éppen ezért nem elképzelhetelen, hogy egy karakter - még akkor is, ha egy későbbi eseményt dolgozna fel a triógia - bekerülhet a cselekménybe. Véleményem szerint erre a legnagyobb esélye Mara Jade-nek, Luke Skywalker feleségének van...