Így készül a Jedi visszatér képregény
Interjú Fazekas Attilával

Még hátra van egy pár hónap az októberi klubnapig, de arra gondoltam, talán érdemes lenne meglátogatni Fazekas Attilát, és megnézni, hogyan halad a Jedi visszatér képregény munkálataival. (A képregény egyébként a sok téves információ ellenére bárki által szabadon megvásárolható, aki személyesen eljön az októberi klubrendezvényünkre.) A mester örömmel állt a rendelkezésemre, és néhány műhelytitokba is beavatott. Barta Zoltán interjúja.

Három évtized telt el az első két Star Wars képregényed megjelenése óta. Mit érzel most, milyen érzés ennyi év után dolgozni rajta?

Elégedettséget érzek. Ez volt talán a leghosszabb idő, amit ki kellett várni, hogy megjelenhessen. Korábban a Titkok bolygója volt a csúcstartó, mindössze három éves várakozással, nem három évtizeddel. De számomra ez megéri, hiszen mindig is volt egyfajta hiányérzetem, mert nagyon meg akartam csinálni, azonban 1990 után ez komoly konfliktusokkal járt volna.

De azért valamilyen szinten dolgoztál már rajta korábban is...

Voltak vázlataim, terveim, ugyanis a Botond-ban mindenképpen meg akartam jelentetni. Aztán végül letettem róla.

Öt évvel ezelőt egy képregénybörzén találkoztunk először, és akkor beszélgettünk arról, hogy próbáljuk meg keresztülvinni, ha másként nem is, hát klubos megjelenésben. Ez az öt év elég nagy hullámvasút volt neked is. Hol úgy tűnt, hogy mehet a dolog, hol meg úgy látszott, hogy nem mehet. Viszont Te is regisztrált tagja vagy a klubnak, és így ez egy klubos munkának is tekinthető...

Ez nekem megtiszteltetés. Az okozott meglepetést és nagy örömöt, hogy a klub tagjai és a Star Wars rajongói annyi ideig fejben tartották ezt a képregényt és akkora szerettel fogadtak. Teljesen odáig voltam, hogy ez a dolog még mindig ennyi embert érdekel.

És mit szólsz ahhoz, hogy nemcsak a harmincas-negyvenes korosztály, hanem a jóval fiatalabbak is érdeklődnek a képregényed iránt?

Nagyon meglep. Az az igazság, hogy a börzéken és a fesztiválokon kevés fiatal olvasóm van jelen, és ha van, akkor a Star Wars révén jön oda hozzám.

Térjünk rá egy kicsit a készülőfélben lévő képregényre. Gondolom, ugyan olyan munkatempóban dolgozol rajta, mint egy bármilyen más munkán.

Úgy dolgozom rajta, mint a film-képregényeken, de manapság ez jóval könyebben megy, mint például a nyolcvanas években. Most azt mondhatom, hogy karosszékben ülve meg tudok csinálni egy ilyet. Annak idején be kellett ülni a moziba, és az ottani élményt csak egy pár stand-fotóval tudtam kiegészíteni. Most rengeteg háttéranyag áll a rendelkezésemre, így ma a bőség zavarával is küzdők egy kicsit.

Lineárisan haladsz ilyenkor a történetben, vagy előbb kiválasztod a kedvenc jeleneteidet, motívumaidat?

Nem szeretek ide-oda ugrálni, ezt soha nem is szerettem, inkább folyamatában haladok a sztorival. Az elejétől a végéig megyek, legyen szó bármilyen képregényről.

Most, amikor beszélgetünk, július vége felé járunk. Hogy áll a Jedi visszatér képregény első füzete?

Úgy néz ki, hogy készen leszünk. (Nevet.) Az első füzet fele nagyjából kész van. De új borító lesz az első füzethez, mert a klub honlapján korábban közzétett borító a másodikhoz jobban illik. A nyaram egyben rámegy a munkára. Ilyenkor általában pihenni szoktam, de most alig várom, hogy rossz idő legyen, és a Balatonról felrohanhassak és dolgozhassak rajta.

Extraként a képregényben sok kimaradt jelenet is felbukkan majd. Ezek megjelenítése és a sztoriba integrálása okozott bármilyen problémát?

A történet folyamatába jól illeszkedtek, és vizuálisan jól megjeleníthetőek voltak. Semmi különös problémát nem okoztak. Remélem, mindenkinek tetszeni fognak ezek az extra dolgok.

Ahogy nézem, az eddig elkészült rajzok nagyon dinamikusan adják vissza a legkevésbé mozgalmas jelenetet is...

Hát végülis a képregény erről szól. Ha egy filmet kockánként megrajzolnánk, akkor egy merev, állóképsztorit kapunk, ami nem képregény. Én alapvető célomnak tekintettem, hogy a mozgás benne legyen a képregényeimben, és a dinamika ott legyen az oldalakon, különben unalmas lesz az egész. Látványvilágában a Jedi visszatér elejét, amikor még nem történik annyi izgalmas dolog, lehet mozgatni, és más nézőpontokban láttatni a cselekményt. Ha olyan dinamikus lesz, amlyet én elvárok, annak nagyon fogok örülni. És persze a közönség elvárásainak is meg akarok felelni.

Gondolom, csak akkor fogsz neki a következő füzetnek. ha már túl leszünk az októberi klubnapon.

Szerintem novemberben már neki tudok látni a folytatásnak, és a februári klubnapra ez is elkészülhet. Ebben az időszakban jóval több időm lesz rá, vagyis kényelmesebb tempóban tudok rajta dolgozni. Azt elárulhatom, hogy a történet első fele ott végződik, hogy Han Soloék elindulnak az Endorra. Ezzel a képregénnyel az a nagy szerencsém hogy sokkal nagyobb mozgásterem van, mint korábban. Magyarán a terjedelemmel kapcsolatban nincsenek olyan kötöttségeim, mint a nyolcvanas években, éppen ezért lehet, hogy az oldalszám pozitívan változik...