Május 25
Barta Zoltán összeállítása

"Elnézést, mi ez a nagy Star Wars-os megmozdulás?" - kérdezte egy hölgy a Hősök terén május 25-én este, ahol igen szép számú rajongó gyűlt össze. "Ma van az első Star Wars film premierjének 35. évfordulója." - feleltem. Erre a hölgy őszintén meglepődve rámnézett: "Te jó ég, már olyan régen volt...?"

Hát igen, május 25. A filmtörténelem legfontosabb napja 1977, vagyis a Star Wars premierje óta. Nemcsak azért, mert sok millió rajongó gondolja így szerte a világon, hanem mert valóban olyan fordulatot hozott, amire azóta sem volt példa. A filmgyártás teljesen új utakra lépett, és a filmkészítők látásmódjának változásában is jelentős szerep jutott az első Star Wars filmnek.

Éppen ezért gondoltam arra, hogy a 35. évfordulót emlékezetessé kellene tenni. Három héttel korábban volt a 'May the 4th' felvonulás Budapesten, és akkor arra gondoltam, hogy oké srácok, de ha ezt a mondvacsinált dolgot így megünnepeljük, akkor az igazi ünnepet nehogy már kihagyjuk. A klubnapon éppen ezért vetettem fel, hogy aki igazi rajongónak érzi magát, és persze ráér ezen a napon, akkor mindenképpen tartson velünk egy kis sétára a Vörösmarty tértől a Hősök teréig. És persze jöjjenek civilek is, ne csak jelmezesek, hiszen a Star Wars mindenkié...

A felhívás célba talált, a korábbi felvonuláshoz képest jóval többen jelentek meg, és a civilekkel együtt tekintélyes csoportot alkottunk. A menetet persze nem volt egyszerű egyben tartani, hiszen a járdán közlekedve, a közlekedési szabályokat betartva igyekeztünk a Hősök tere felé, emellett pedig csaknem minden sarkon meg kellett állni fényképezkedni a kíváncsiskodókkal. De valahogy csak eljutottunk odáig. És kimpondottan jó volt, hogy a Magyar Star Wars klub, az 501-es Légió, a Magyar Csillagok háborúja Jelmezes Klub és a Vader 1 sok-sok 'civil' rajongóval együtt állt egy csoportképhez a Hősök terén.

Boldog születésnapot Star Wars!