Interjú Steve Sansweet-tel

Steve Sansweet a kilencvenes évek vége óta kapcsolatban áll a magyar klubbal és ennek révén neve már a hazai rajongók körében is közismert. Gyakorlatilag mindenkinek van a gyűjteményében legalább egy könyv vagy újságcikk, amit ő publikált. A világ legnagyobb gyűjtőjét egy exkluzív interjúban faggattuk a LucasFilm-nél eltöltött pályafutásáról, meg persze a nemrégiben megnyitott Rancho Obi-Wan-ról, és a közeljövőre vonatkozó terveiről. (kérdések: Barta Zoltán; fordítás: Havasi Máté)

Másfél évtized után mennyire volt nehéz a döntés hivatalosan kilépni a Lucasfilm kötelékéből? Ha jól tudom, azért a Lucasfilm továbbra is számít munkádra...

Két igazán fantasztikus állásom is volt. Először 26 éven át tudósítóként és szerkesztőként dolgoztam a The Wall Street Journalnek, aztán 15 évet töltöttem a Lucasfilm rajongói kapcsolatokért felelős részlegénél. Nemrég új munkába fogtam, vállalkozó leszek, most, hogy a Rancho Obi-Want nonprofit üzletté tesszük. Mindig nehéz elbúcsúzni valamitől, amit szerettél csinálni, de fontos, hogy időnként változtassunk. Mióta 2011 áprilisában eljöttem a Lucasfilmtől, a rajongói kapcsolatok tanácsadójaként dolgozom nekik. Ez 2012-ben is így lesz.

Korábban újságíróként dolgoztál. Onnan hogyan kerültél a Lucasfilm-hez? Ők ajánlottak állást, vagy te kerested meg őket? Milyen érzés volt rajongóként bekerülni a céghez?

Több embert is ismertem a Lucasfilmnél és 1995-ben egy szép nap felhívtak a PR-osztályukról. Olyasvalakit kerestek, aki el tud járni a rajongói találkozókra és beavatja a megjelenteket a Special Edition titkaiba. Nem tudnék-e valakit, akit ez érdekelne, még ha nem is fizetnek túl sokat és a megbízás csak egy évre szól... De, válaszoltam, talán tudok valakit. Belevágtam és soha nem bántam meg.

Nekem úgy tűnt, hogy a rajongói kapcsolatok az irányításod alatt teljesen új alapokra kerültek a Lucasfilm-nél, és ennek révén a rajongók sokkal közelebb kerültek nemcsak a Star Wars galaxishoz, hanem a filmes produkciókhoz is. Annak idején hogyan vágtál ebbe a feladatba?

Nagyon szerencsés voltam, mert a Lucasfilm régóta együttműködik a rajongókkal. 1976-ban, egy évvel a Star Wars amerikai premierje előtt, a cég már rajongói találkozókra járt és megmutatta, elmesélte, hogy mi készül náluk. Ezt csináltam én 1996-ban: több mint 50 esetben tartottam előadást a Special Editionről - olykor egy hétvégén két helyen is - és megismerkedtem, sőt, összebarátkoztam számos nagyszerű rajongóval. Keményen dolgoztam azon, hogy az első Star Wars Celebration létrejöhessen - utána pedig legalább ilyen keményen, hogy a következők is megvalósulhassanak.

A Lucasfilm mennyire adott szabadkezet a munkád folyamán, vagyis milyen mozgásteret kaptál az elképzeléseid megvalósításához?

Minden vállalat minden egyes alkalmazottjának van főnöke és csak bizonyos költségvetési határok között mozoghat, a megadott szabályok szerint. Ha ezt nem akarod vagy nem tudod megtenni, akkor nem dolgozhatsz másoknak. Ám a Lucasfilm nagyon nyitott volt az új ötletekre és új módszerekre.

Ezekben az években mennyire múlt rajtad az, hogy a rajongókat leginkább érdeklő bejelentések - pl. a filmek címei, vagy a premierek időpontjai - mikor kerülnek nyilvánosságra? A Revenge of the Sith-es pólód nagyon emlékezetes volt...

Mindig közölték, hogy milyen bejelentések várhatók, de ez mindig egy szélesebb stratégia része volt. Az előzmény-trilógia marketingcsoportjának tagjaként nekem kellett kidolgoznom, hogy hogyan, mikor és pontosan mit mutassunk be a rajongóknak szánt hírek és fényképek közül. A legjobban a San Diegóban rendezett 2004-es Comic-Conon éreztem magam. Fantasztikus egy óra volt egyetlen teremben több mint 6000 rajongóval. Meginterjúvoltam Rick McCallum producert és Hayden Christensen színművészt, sőt, még Carrie Fisher is feltűnt egy rövid időre. A legvégén lejátszottam egy rövid videót, mely felvillantotta a III. rész címét. Mikor "A sithek bosszúja" feltűnt a vásznon, levettem az ingem, és az emberek meglátták a pólómat, rajta a retró-stílusban szedett ugyanilyen felirattal. Hatalmas zsibongás támadt, és mikor megemlítettem, hogy ilyen pólót ettől a perctől kezdve lehet kapni a kiállítási szinten található Star Wars-pavilonban, több száz rajongó indult rohanva, hogy beállhasson a sorba!

Téged úgy is emlegetnek, mint a világ legnagyobb Star Wars-gyűjteményének birtokosát. Vissza tudsz emlékezni, mi volt az első darab a kollekciódban?

Egy reklámfüzetke, amit a Fox és a Lucasfilm küldött szét a filmszínházaknak. A média is kapott belőle. A The Wall Street Journal Los Angeles-i irodájában az egyik riporter barátom is megkapta, belenézett, aztán bevágta a szemetesébe. Megvártam, míg hazamegy, átmentem és kihúztam a szemétből a brosúrát. Még mindig megvan!

Korábban már sok híradás megjelent a gyűjteményedet összegző Rancho Obi-Wan-ról. Ez a tárlat látogatható lesz valaha a rajongók által?

Igen! Az interneten hónapokkal előre be lehet jelentkezni. A Rancho Obi-Wan oktatási, szórakoztató és jótékonysági célokat szolgáló nonprofit vállalkozás. Nem szokványos múzeumról van szó. Minden egyes látogatást én vezetek és ez legalább két órát vesz igénybe. Többféle tagsági váltható, illetve emléktárgyboltunk is van. Minden szükséges információ megtalálható új weboldalunkon, a www.ranchoobiwan.org címen. Kérdéseket az info@ranchoobiwan.org címen fogadunk.

Hány darabból áll a gyűjteményed és van-e valamilyen igazán nagy kedvenced benne?

Gyűjteményünk immár 90 ezer darabot számlál - de úgy számítunk, mire végzünk, legalább kétszer ennyi lesz. Igazi kedvencem nincsen. Ez olyan, mintha egy anyukát vagy apukát kérdeznél, hogy öt fia közül melyik a kedvence. Vannak viszont kategóriák, amik kedvesebbek a számomra, különösen a rajongók által készített darabok és műtárgyak.

Apropó, Obi-Wan! Az elnevezés arra utal, hogy ő a kedvenc karaktered?

Igen, a név nagyon is beszédes! Régóta azonosulok már Obi-Wannal - főleg, ahogy öregszem. Ő volt Luke szellemi vezére, ihletője és tanítója. A való életben ezt próbáltam megvalósítani, üzletben és magánéletben egyaránt.

Térjünk vissza egy kicsit a Lucasfilmes időszakhoz. A kilencvenes évek végétől a Star Wars Celebration-sorozattal számos olyan nagyméretű rendezvényt is szerveztél, melyek több tízezres tömegeket vonzottak. Ezek ötlete tőled származott?

A Star Wars Celebration igazából több, egybegyúrt ötlet eredménye volt. Szerintem az ötletgazdák Jim Ward (a marketing-részleg alelnöke), Dan Madsen (a hivatalos klub tulajdonosa és a Star Wars Insider szerkesztője), John Bradley Snyder és én voltam.

Hogyan állt össze egy-egy ilyen rendezvény programja, és mekkora stábot mozgatott meg az esemény?

Csapat? Milyen csapat? A későbbiek tükrében elég egyszerű folyamat volt, bár rengeteg munkával járt. Miután összeszedtük, kit akarunk meghívni és milyen forrásokat érhetünk el, Dan, John, Anthony Daniels és én két hetet töltöttünk az Insider irodájában az első Celebration előtt a tervek és menetrendek összeállításával.

A Star Wars Celebration először csak a 30. évfordulón került megrendezésre az USÁ-n kívül. Mi volt ennek az oka? Nem találtatok megfelelő helyszínt, vagy a költségek miatt túl nagy lett volna a rizikó?

Előbb biztosnak kellett lennünk abban, hogy az amerikai Celebrationök működnek azután is, hogy az előtrilógia lefutott. Mindig is szerettünk volna nemzetközi rendezvényt, de ez elég csalafinta dolog, az elérhető partnerek miatt, meg aztán a munka nagyját emailen és telefonon keresztül kell intézni, egészen addig, hogy megérkezünk a helyszínre. Nehéz megtalálni azt a megfelelő nemzetközi partnert is, aki a műsort anyagilag állja. A Celebration költségvetése igen komoly és a Lucasfilm persze biztosra akar menni, a lehető legalkalmasabb partnerrel.

A Celebration Europe fogadtatása meglepett titeket, vagy eleve bekalkuláltátok ezt a nem mindennapi sikert?

Nagyon jól éreztük magunkat a Celebration Europe alatt. A rajongók is jól szórakoztak!

Nálunk az Expanded Universe csak az elmúlt években vált igazán elfogadottá és foglalhatta el a megillető helyét a magyar rajongók körében. Neked mi a véleményed a mozifilmeken kívüli Star Wars-galaxisról? Az USÁ-ban a kezdet kezdetén milyen volt a fogadtatása?

Úgy vélem, az Expanded Universe regényei és képregényei fontos szerepet játszottak a Star Wars sikerében. A legfontosabb, hogy szinte minden rajongónak nyújtanak valamit. Kezdődik a filmekkel, most pedig ott van a klónháborús tévésorozat is. Aztán ott vannak a regények és a készítést bemutató Art of... és Making of... kötetek. És persze rengeteg gyűjtögetnivaló, nomeg a rajongói csoportok, például az 501-es légió és a Lázadó légió, akik imádnak jelmezben fellépni és felvonulni, gyermekkórházakat látogatni és jótékonysági célra pénzt gyűjteni. A Star Wars-rajongóknál jobb arcokat nem ismerek!

Hazánkban is nagy ismertségre tettél szert a kilencvenes évektől megjelenő könyveiddel és publikációiddal. Az elmúlt években azonban egy kicsit kevésnek éreztük a neved alatt megjelenő kiadványok számát. Mikorra várható például egy új action-figura könyv, amit már nagyon régóta hiányolnak a rajongók? Mostanában dolgozol valamin?

Tessék? Valaki szerint az a 14 Star Wars-könyvem nem elég? (Nevet) Volt, hogy egyszerre három ilyen köteten dolgoztam és a negyediket vissza is kellett utasítanom. Úgyhogy kis pihenőt tartottam. De már dolgozom a következő ilyen köteten és az bizony - a figurákról fog szólni! Más lesz, mint az Action Figure Archive, de a megjelenés óta eltelt csaknem 14 évben több mint 1500 új figura jelent meg!

A munkád révén a rajongói közösségekből számtalan barátra tettél szert. Manapság hány emberrel tartod a kapcsolatot napi szinten?

Több száz rajongóval állok kapcsolatban a világ minden tájáról, emailben vagy a Facebook jóvoltából (http://www.facebook.com/Sansweet). Persze nem napi rendszerességgel, mert arra nem lenne idő, de azért gyakran.

A Star Wars: The Complete Saga extra anyagai között a 2007-es Rose Parade szervezéséről egy olyan dokumentumfilmet is láthatnak a rajongók, melyen te is felbukkansz, és bepillanthattak a munkádba. Egy-egy év alatt sok ilyen nagyságrendű döntésben volt részed?

A 2007-es Rose Parade a Lucasfilm csapatmunkájának eredménye volt. Mindig is így dolgoztunk ott. Különböző kollégák feleltek az esemény különböző részeiért, és minden jelentős projektnél így folyt a munka. 15 évet töltöttem ott, a Special Editiontől az előtrilógián át a klónháborús sorozatig, és a jelentős döntéseket mindig több ember véleményére alapozva hozták meg. Közéjük tartoztam én is.

Jól emlékszem, hogy az első perctől kezdve nagyon pozitívan értékelted a magyar klub aktivitását, és nagyon sokat segítettél abban, hogy a tengerentúlon is felfigyeljenek ránk. Amikor először hallottál az itteni klubról, mi volt a reakciód? Gondoltad volna, hogy egy közép-európai országban is ilyen fanatikus - és meglehetősen kreatív - tábora van a Star Wars-nak?

Megszállott rajongók mindenütt akadnak! Különösen nagy örömöt okozott a kelet-európai rajongói bázis erősödése: Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban és másutt is. Ezekben az országokban különösen erős az emberekben a sci-fi és a filmvilág iránt érzett szeretet.

A világ számos rajongói klubjában jártál vendégként. Volna kedved egyszer Magyarországra is eljönni?

NAGYON szeretnék eljönni Magyarországra egy rajongói találkozóra! Tavaly jártam Lengyelországban, Írországban, Franciaországban és Guatemalában. Idén meghívtak Kanadába, Mexikóba és Peruba. Jártam már vendégként ausztrál, spanyol, német, olasz és finn találkozókon is - és persze csináltunk Celebrationt Japánban és Angliában is. Úgyhogy én készen állok!