A XXI. Star Wars Miniatures verseny
Barta Zoltán összeállítása


A 300 pontos versenyeket érthetően mindig nagy várakozás előzi meg. Mivel a ponthatár alaposan kitolódik, így sokkal nagyobb mozgástére lesz a játékosoknak a csapatuk összeállításánál. Így végre ki lehetett próbálni néhány korábban mellőzött figurát is, ennek köszönhetően például Cade Skywalker rögtön két csapatban is felbukkant. (A józan ész határait figyelembe véve - a reinforcement-tel együtt - csak 15 aktiválást engedélyeztünk, így a versenyzők nem állthattak oda 50 karakteres csapatokkal.)

Persze még így sem volt könnyű mindenkinek a csapatösszeállítás. Az egyik versenyzőnk ugyanis a kezdés előtt próbálta összerakni a válogatottját, és ennek az lett az eredménye, hogy alaposan elszámolta magát. Emiatt csaknem húsz percet állt a játék, vagyis ennyivel később tudtunk kezdeni. Ráadásul a szokásos zaj-faktor most sem kímélt bennünket, bár volt aki előrelátóan füldugóval igyekezett tompítani a szomszéd asztaloknál küzdő kártyások hangorkánját.

A sorsolás szeszélye folytán az első körben Kardos Attila köztársasági seregével kerültem össze, és már az első kör elején eldöntöttem: nem fogok óvatoskodni. Mivel az egy órás időlimit miatt egy 300 pontos versenyen nagyon nehéz totális győzelmet aratni, tudtam, hogy ez csak az állandó, agresszív támadással lehetséges. Viszont már az elején szerettem volna bebiztosítani a 3 pontot, ezért, mivel a saját pályámat megnyertem - rögtön támadásba lendültem. A csapatomban négy olyan karakter is volt, akivel négyszer támadhattam a saját körében, ráadásul ebből hárman Greater Mobile Attack-esek voltak, így tehát olyan tűzerőt vonultathattam fel, amit az ellenfelem nem tudott kivédeni. Ennek és a Captain Panakás cserélgetésnek hála már az első körben Attila csapatának egyharmada lekerült a tábláról, és alig félórás játék után már csak az egy szál Lobot-ja árválkodott az egyik sarokban.

A második forduló már nem volt ennyire könnyű, pláne, hogy az eredmények alapján a feleségemet kaptam ellenfélnek. Egy jól kitalált mandalore csapattal jött a versenyre, melyben három cloaked-os karakter is volt, ami ellen semmit sem ért a force sense-em. A csapatomat két részre osztva pakoltam a táblára, és mivel Orsi cspatának is nagy volt a tűzereje, már nem kockáztattam a korábban bevált vakmerő taktikát. Ennek eredményképpen egy ideig elég kiegyenlítetten küzdöttünk, de a végén sikerült az egyik fő karakterét, Canderous Ordo-t leszednem, és gyakorlatilag ezzel dőlt el a mérkőzés.

A harmadik, döntő meccset Kovács István ellen játszottam, és csapatát elnézve már az elején tudtam, hogy bajban leszek. Hiába volt ugyanis a hatalmas tűzerőm, ha csaknem minden karaktere evade-es volt, ráadásul ezt a legtöbbel kétszer újra is tudta dobni. Emiatt megpróbáltam egy védekező startégiát követni, vagyis hagyni az ellenfelet kitámadni, aztán, ha nyílik rá alkalom, megindítani néhány meglepetésszerű ellentámadást. Ez az első körben sikerült is, ugyanis egy gyors és váratlan ajtónyitós trükkel a tábla túlsó végén álló karaktereit támadhattam. Egy-két kis pontértékű figurát sikerült is kiiktatnom, viszont Leia-t, akire leginkább fájt a fogam, már nem, így sebesülten fedezékbe tudott vonulni. Ezután totális állóháborúba fagyott játék. István csapatának egyik fele túl messze volt, hogy beavatkozhasson a harcba - és őket még override-dal egy körre sikerült is elszeparálnom - a másik fele viszont a disruptive miatt megközelíthetetlenné vált. Gondolkodtam azon hogy adjecent-ben fogom támadni őket, és akkor az evade rögtön megszűnik, de ezt nagyon kockázatosnak találtam. Viszont egyszer sikerült elnéznem egy nyitott ajtót, emiatt nem támadtam Kyle Katarn-t és mire észbe kaptam, már késő volt. A végén a nagy óvatoskodásnak sajnos meglett az eredménye, így összesen két gambit-tel, vagyis 10 ponttal szenvedtem vereséget. Ez mindenesetre jó lecke volt, és bár nem lehet minden csapat ellen felkészülni, azért ebből a játszmából is sokat tanultam.

Nyereményként Galaxy at Wars és The Dark Times boostereket bontottunk, be is akadt két 'very rare' figura. A bajnokság élmezőnyében nem történt változás, leszámítva azt, hogy az idén minden versenyt megnyerő Tolmár Zsolt - aki most is egy extra ajándékkártyával lepte meg a dobogósokat - csak az ötödik helyen végzett, és emiatt nem tudott még jobban elhúzni a mezőnytől. Persze az előnye még így is tetemes...

Végeredmény:

1. Kovács István
(Cade Skywalker Bounty Hunter, Kyle Katarn Jedi Battlemaster, Han Solo Galactic Hero, Kyp Durron, Leia Skywalker Jedi Knight, General Wedge Antilles, Twi'lek Black Sun Vigo, Czerka Scientist, Luke Skywalker Force Spirit, Mouse Droid 4x, Ugnaught Demolitionist 2x)
Pálya: Smuggler’s Base

2. Barta Zoltán
(Captain Rex, Admiral Yularen, Depa Billaba, Clone Trooper with Repeating Blaster, Republic Commando Sev, Captain Panaka, Mas Amedda, R2-D2, Naboo Soldier, Cad Bane, Cade Skywalker, R7 Astromech Droid, Rodian Brute, Ugnaught Demolitionist 2x)
Pálya: Muunilist Grand Plaza

3. Zilahi Sándor
(Captain Rex, Elite Clone Trooper Commander, Clone Commander Bacara, Clone Trooper on Speeder, Darth Vader Legacy of the Force, Emperor Palpatine Sith Lord, Mitth'raw'nuruodo, Mas Amedda, Lobot)
Pálya: Ruined Base

4. Kovács Róbert Szilárd
(Cad Bane, Han Solo Galactic Hero, Mara Jade Jedi, Kol Skywalker, Ganner Rhysode, Leia Skywalker Jedi Knight, General Wedge Antilles, Luke Skywalker Force Spirit, R7 Astromech Droid, Mouse Droid 4x, Ugnaught Demolitionist 2x)
Pálya: Ruined Base

5. Tolmár Zsolt
(Luke Skywalker Champion of the Force, Vader's Apprentice redeemed, Obi-Wan Kenobi, Yoda of Dagobah, Han Solo in Stormtrooper Armor, Jarael, Twi'lek Black Sun Vigo, General Rieekan, Chagrian Mercenary Commander, Anakin Skywalker Force Spirit, Ithorian Commander, Mouse Droid 2x, Ugnaught Demolitionist 2x)
Pálya: Rancor Pen

6. Barta Orsolya
(Boba Fett Mercenary Commander, Canderous Ordo, Mandalorian Captain, Mandalorian Commander, Mandalorian Supercommando, Mandalorian Scout 3x, Mandalorian Quartermaster, Lobot, Mouse Droid 3x)
Pálya: Throne Room

7. Kardos Attila
(General Skywalker, Barriss Offee Jedi Knight, Commander Cody, Clone Trooper on Gelagrub, T1 Bulk Loader Droid, Jarael, Gungan Artillerist 2x, Antarian Ranger, Lobot Computer Liaison Officer, ARC Trooper Sniper, Clone Trooper Commander, Lando Calrissian Dashing Scoundrel, Trandoshan Mercenary, Kel Dor Bounty Hunter)
Pálya: Ruined Base

8. Krámer Dániel
(Luke Skywalker Legacy of the Light Side, Princess Leia, Han Solo in Stormtrooper Armor, Hondo Ohnaka, Rebel Soldier, Rebel Commando 3x, Rebel Leader, Rodian Scoundrel, Crimson Nova Bounty Hunter, Tusken Raider on Bantha, Guard Droid, Lobot)
Pálya: Rancor Pen

A bajnokság állása a harmadik forduló után:

1. Tolmár Zsolt - 34 pont

2. Zilahi Sándor -
23 pont

3. Barta Orsolya -
17 pont

4. Barta Zoltán -
16 pont

5. Kovács István -
14 pont

6. Kovács Róbert Szilárd -
13 pont

7. László Norbert -
9 pont

8. Fehér László -
8 pont

9. Kardos Attila -
7 pont

10. Krámer Dániel -
2 pont

A győztes csapat:

A dobogósok:

Pillanatképek a versenyről: