A XIX. Star Wars Miniatures verseny - Budapest
Barta Orsolya összeállítása


Az idei év második Star Wars Miniatures bajnokságára a klub után egy héttel, február 19-én került sor. Annak ellenére, hogy elvileg aznapra semmilyen más verseny nem volt kiírva, dugig volt emberekkel a Holdfény alagsori játékterme, így a hangzavar a szokásos volt, ami a 2.-3. forduló környékén már eléggé megnehezítette a koncentrálást.

A versenykiírás ezúttal rendhagyó volt, többek felvetésére ugyanis a februári versenyre csak 'tiszta' frakciókkal volt szabad indulni, vagyis a fringe karakterek teljesen ki lettek zárva a játékból. Ezzel a módosítással azonban több frakció is hátrányba került volna, mivel nem rendelkeznek override-os (ajtó nyitó-záró) karakterrel, így ezeket a figurákat is kitiltottuk a mostani versenyből. Ezzel megszűnt a "túlaktiválós" játék, vagyis, hogy valaki 10-15 nagyon kis pontértékű karaktert csak azért tesz be, hogy ezáltal ezeket aktiválgatva a játék folyamán "elfogyassza" az ellenfél csapatát. Persze még így is volt némi tere ennek a módszernek, többen próbálkoztak is vele, csak az ő esetükben inkább hátrány volt mint előny. Emiatt csak az "egyaktiválós karakterekkel" tudták megoldani a dolgot, így viszont most több meccsen is nagyban hátráltatta a csapat lehetőségeit, mivel sok esetben, "nyümik" nem lévén, a nagyobb karaktereket kellett elfogyasztani az aktiváláskor.

A csapatok összeállításában volt pár újdonság és feltűntek régi jól bevált formációk is, de azok most valahogy nem hozták a megszokott formájukat. A két köztársasági csapat közül az egyik az első, a másik az utolsó helyen végzett. Mellettük volt két birodalmi, egy-egy felkelő és szeparatista összeállítás. A pályák között sem volt túl nagy változatosság, a hárman választották a Rattatak Arénát, ketten a Revenge of the Sith Starter Set pályáját, egy játékos pedig a Muunilist Grand Plazát.

A verseny három fordulós volt, az elsőben az Unleashed Vaderrel és a Strom Commandósokkal megerősített csapatom a Kovács Róbert Szilárd szeparatista seregével került össze. Nagy mázlimra az ellenfelem roszul állította fel a kezdéskor a csapatát, így az ajtónyitás után már rá is láttam az IG Lancer-ére, ami a legnagyobb veszélyt jelentette a kis életpontú karaktereimre. A második kör elején már sikerült megszabadulnom a Lancertől, onnantól már kicsit megnyugodtam és elkezdődött a "vadkacsavadászat" a battle droidokra. Bár Robi nem adta fel, és a fő karaktere elvesztése után Grievousszal megpróbált a tiszti karom közelébe férkőzni. Ám a kommandósaim pontosan lőttek, jó nagyokat, így nem sokára sorban elesett Grievous, az officer droid, San Hill, végül pedig Vader leverte a Chameleon droidot is.

A második forduló jóval véresebbre sikeredett, legalábbis az én részemről, mert Zsolt Yodás csapata túl nagy falatnak bizonyult. Ráadásul a pályámat sem sikerült megnyernem, amin talán némileg több esélyem lett volna. Zsolt mesterien használta a Dark Woman - Yoda - Panaka triászt. A Dark Woman cloaked-ját befejlesztve előrenyomult vele, majd Panakával cserélt és Yoda a körét már a karaktereim közvetlen szomszédságából kezdhette, ahonnan Master Speed-del végigszáguldva a második körben leszedte szinte az összes figurámat. Utána már hiába volt nekem is a cserélgetés lehetősége, karakterek híján ez kicsit nehézkes volt, ráadásul a tűzerőm is oda lett. A lövészeim után Zsolt Vadert vette kezelésbe, majd az ő halálával kénytelen voltam támadásba lendíteni Thrawnt és Mas Ameddát is - persze nem sok sikerrel. Így ezt a meccset csúnyán elbuktam.

A harmadik fordulóban - egy győzelemmel és egy vereséggel - Norbi, némileg hasonló birodalmi csapatával kerültem össze. Mindkettőnknél Thrawn, Nyna Calixte és Scout Trooperek, de míg ő a Veers hologram légitámogatásában bízott, én Vader Force Sense-ét használtam, hogy lehetetlenné tegyem a kitámadását. Még így is a negyedik körig csak kerülgettük egymást, amikor Vadernek már elég erőpontja összegyűlt, hogy próbáljak agresszívabb játékra váltani. Ez be is jött, és hála a cserélgetésnek, Vader a legváratlanabb helyeken tudott felbukkanni. Norbi csapatából szerencsére hiányzott Mas Amedda, így ő nem tudta kihasználni Thrwan sáncolását. Az egy órás játékidőt teljesen kihasználtuk, és bár nem tudtam mindenkit megsemmisíteni, pontfölénnyel azért mégis nyertem.

Bár most sem voltunk nagyon sokan, azért egy fél booster case elfogyott, ami ezúttal a Legacy of the Force sorozatból került kiosztásra.

Végeredmény:

1. Tolmár Zsolt
(Yoda on Kybuck, General Skywalker, Captain Panaka, The Dark Woman, Mas Amedda)
Pálya: Muunilist Grand Plaza

2. Barta Orsolya
(Darth Vader Unleashed, Thrawn - Mitth'raw'nuruodo, Moff Nyna Calixte, Mas Amedda, Storm Commando 2x, Scout Trooper )
Pálya: Rattatak Arena

3. Zilahi Sándor
(General Rieekan, General Dodonna, General Crix Madine, Luke Skywalker Rebel Commando, Princess Leia, Han Solo Smuggler, C-3PO Ewok Deity, Veteran Rebel Commando, Rebel Commando Strike Leader)
Pálya: Power Regulation Chamber

4. Kovács Róbert Szilárd
(General Grievous Droid Army Commander, IG Lancer, Chameleon Droid, San Hill, Battle Droid Officer, Battle Droid 4x)
Pálya: Rattatak Arena

5. László Norbert
(Thrawn - Mitth'raw'nuruodo, Moff Nyna Calixte, General Veers Hologram, Admiral Ozzel, Arica, Scout Trooper 3x, RA-7 Death Star Droid, Imperial Dignitary 2x)
Pálya: Rattatak Arena

6. Kardos Attila
(Mace Windu Jedi Master, Barriss Offee Jedi Knight, Commander Cody, Antarian Ranger, Gungan Artillerist, Clone Trooper)
Pálya: Power Regulation Chamber

 

A bajnokság állása a második forduló után:

1. Tolmár Zsolt - 20 pont

2. Zilahi Sándor - 12 pont

3. László Norbert - 9 pont

4. Barta Zoltán - 8 pont

4. Barta Orsolya - 8 pont

5. Kovács Róbert Szilárd - 5 pont

6. Kardos Attila - 3 pont

A dobogósok:
Pillanatképek a versenyről: