A XVIII. Star Wars Miniatures-verseny a Holdfényben
Barta Zoltán összeállítása


Az idei első bajnokság nem indult zökkenőmentesen. Először kérdéses volt, hogy egyáltalán lesz-e booster-nyeremény, de szerencsére ez nem így történt, és az időközben felajánlásra került egyéb nyereményekkel azért simán meglettünk volna. A boosterek viszont megérkeztek, és mellettük azért Tolmár Zsolt művészi munkái, valamint a klub által felajánlott naptár sem mentek veszendőbe.

Mivel ismét egyszerre küzdöttünk a kártyásokkal, sajnos az Animekarácsonyról ismert borzasztó hangerő sem tűnt el nyomtalanul, bár most a Rasputin-t nem kellett egész nap hallgatni. Az előrejelzésekkel ellentétben viszont igen kevesen gyűltünk össze játszani, és a végén a négy nevező miatt kénytelenek voltunk egy háromfordulós körmérkőzést lebonyolítani.

Az első körben László Norbi köztársasági csapatát kaptam. A játék először éppen csak hogy döcögött, ugyanis ellenfelem 'stealth' képességű karaktereit - hála Bacara parancsnoki képességeinek - csak szomszédos mezőről támadhattam volna, de ehhez viszont nyílt terepen, gyilkos össztűzben kellett volna végigrohannom a pályán. Mivel csak egy-két karakterére tudtam lövéseket leadni, akiket aztán a biztonságos fedezékbe menekített, kezdett állóháborúvá dermedni az összecsapás. A kiaktiválási verseny ugyan nem okozott gondot, de ezzel az előnnyel sokáig nem értem semmit. Aztán mikor kiderült, hogy már csak negyed óra van hátra a játékból, úgy döntöttem, hogy szokásomhoz híven kockáztatni fogok. A Rattatak Arena két oldalán egyszerre két fronton megindultam, és közben egy szerencsés dobásnak köszönhetően San Hillel két Sniper Droid személyében még némi utánpótlást is tudtam hívni. Ez nagy segítség volt, ugyanis amikor az egyik oldalon Bacarát sikeresen elintéztem, és ezzel megszünt a stealth-eseknek adott extra bonusz, középen máris támadásba lendülhettek a Snipereim, és gyorsan megritkították a Republic Commandó sorait. Az utolsó pillanatban még be tudtam rohanni a gambit zonába, és a végén, ha nem is hatalmas fölénnyel, de azért nyerni tudtam.

A második kanyarban Tolmár Zsolt birodalmi csapatát kaptam, és már az első percben láttam, hogy esélyem sincs a győzelemre. Az én 17 aktiválásommal szemben Zsolt sokkal többet tudott felvonultatni, ráadásul egy olyan pályán - Power Regulation Chamber - ahol a csapataimat nem tudtam kellően elrejteni a támadó karakterei elől. A csata első része a papírforma szerint alakult, vagyis egy rapid sakkverseny gyorsaságával aktiválgattunk, amíg nekem el nem fogyott a droid-készletem. Ekkor Zsolt villámgyorsan előretolta Jaraelt, majd ezt Thrawn segítségével kicserélte Vaderre, és Őlordsága máris a Grievous-omat támadhatta. Szerencsémre azonban az egyik támadódobása túl kicsire sikerült, ezért Grievous még pislákoló (10 pontnyi) életerejével vissza tudott ütni egy triplát. Ezzel viszont akkorát adtam Vader-nek, hogy mindösszesen 20 pontnyi élete maradt, így a következő fázisban máris ki kellett cserélni Jaraelre. Neki nem volt már nehéz levernie a főparancsokomat, de az ezt követő össztüzet már ő sem bírta sokáig. Ez viszont kevés volt a boldogsághoz, és mindössze az tartotta bennem a reményt, hogy Vader is közel állt a megsemmisüléshez. Zsolt azonban jól taktikázott a töltelék karaktereivel, így hiába próbálkoztam, csak 10 pontot tudtam lefaragni a 20-ból. Kemény csatában, de végülis alul maradtam, de egyáltalán nem bánkódtam miatta.

A harmadik fordulóban Zilahi Sanyi birodalmiait kaptam, aki hasonló taktikával próbálkozott, mint Zsolt, azzal a különbséggel, hogy a Vader-Jarael duó helyett Palpatine-Rex kettős szerepelt a csapatában. Ezt az összeállítást valamelyest könnyebbnek találtam, és mivel Sanyi az én pályámat választotta, arra gondoltam, most egy sokkal agresszívebb startégiával fogok játszani. Már a játszma elején megindult a kétfrontos offenzívám, és a második körben a Muumlist Grand Plaza-tábla egyik végére sikerült beszorítanom az ellenfelemet. Ennek ellenére egy darabig óvatosan pilinckáztunk, és Sanyi egyetlen Rexes támadásán kívül nem történt semmi érdemleges. Aztán jött az utolsó kör és ismét döntő lépésre szántam magam. Mivel több aktiválásom volt, ezért a felsorakozott droidjaimmal állandóan támadhattam, méghozzá opportunist-ban, és ennek köszönhetően sikerült egy pár figurát elkapnom. Köztük Rexet is, akinek a pontértéke nagyon jól jött a végelszámolásnál.

A szokásosnál is kimerítőbb csatározások után a versenyt Tolmár Zsolt nyerte három győzelemmel, és ezzel a frissen meghírdetett éves bajnokságunkban máris az élre ugrott 10 ponttal. A nyeremények kiosztásánál külön meglepetés volt, hogy nemcsak a Galaxy at War boosterekből választhattunk, hanem Zsolt Star Wars-os grafikáiból is kaptunk ajándékba. (Jómagam egy Rex-el lettem gazdagabb.)


Végeredmény:

1. Tolmár Zsolt
(Lord Vader, Thrawn - Mitth'raw'nuruodo, Lobot, Jarael, Admiral Ozzel, Gha Nackht, Mas Amedda, Mouse Droid 5x, Rodian Brute, Ugnaught Demolitionist)
Pálya: Power Regulation Chamber

2. Barta Zoltán
(General Grievous DAC, Battle Droid Officer, Battle Droid 4x, San Hill, Gha Nachkt, IG-86 Assassin Droid 5x, R7 Astromech Droid 2x, Ugnaught Demolitionist 2x)
Pálya: Muunilist Grand Plaza

3. Zilahi Sándor
(Emperor Palpatine Sith Lord, Mas Amedda, Captain Rex, Imperial Dignitary, Admiral Ozzel, Thrawn - Mitth'raw'nuruodo, Imperial Governor Tarkin)
Pálya: Mos Eisley

4. László Norbert
(Rep. Comm. Boss, Fixer, Sev, Scorch, Rep. Comm. Training Sergeant, Garindan, Clone Commander Bacara, Sullustian Scout, Grand Master Yoda, Mouse Droid)
Pálya: Rattatak Arena

 

A bajnokság állása az első forduló után:

1. Tolmár Zsolt - 10 pont

2. Barta Zoltán - 8 pont

3. Zilahi Sándor - 6 pont

4. László Norbert - 5 pont

Pillanatképek a januári versenyről: