Az XVII. Star Wars Miniatures-verseny az Animekarácsonyon
Barta Zoltán összeállítása


December 18-án, az év utolsó Star Wars Miniatures-versenye merő véletlenségből egybeesett az Animekarácsonnyal, így rövid vívódás után - és a többség akarata alapján - úgy döntöttünk, hogy a rendezvény keretein belül tartsuk a szokásos havi megmérettetést. Ez persze nem volt egy szimpla kihívás, hiszen már a Jövő Házába való bejutás is felért egy kalandtúrával, az asztalokért folytatott közelharcról nem is beszélve. Szerencsére azért szép számmal akadtak segítőkész szervezők, akik végtelen türelemmel álltak a témához, bár a körülményeken sajnos ők sem tudtak segíteni. Aki ismeri valamennyire ezt a játékot, az tudja, hogy a Minitaures az elmélyültebb, gondolokodósabb 'game'-ek kategóriájába tartozik, vagyis nem árt ha viszonylag nyugodt körülmények között ülnek le a versenyzők az asztalhoz. Ez azonban nem jött össze, és már a négy fordulósra tervezett játéksorozat első körében kiderült, hogy a rendezvény lármája nem fog nekünk kedvezni. Melletünk egy Wii-táncos buli zajlott, melynek köszönhetően néhány óra leforgása alatt 73 alkalommal hallgathattuk meg a Boney M. Rasputin című, általam már harminc éve sem favorizált slágerét. Ez persze mindenkinek az agyára ment. Ehhez párosult még az alattunk zajló nagyszínpados események dübörgő hangereje, az egyre kellemetlenebb hideg, és az este közeledtével lassan beálló sötétség. Az utolsó fordulóra a sörvedelő rendezvényekre optimalizált asztalokat kénytelenek voltunk átpakolni egy olyan helyre, ahol némi kis fény vetült rájuk, és így éjjellátó készülékek használata nélkül be tudtuk fejezni a versenyt.

Viszont nem lennék objektív, ha nem említeném meg a pozitívumokat. A Holdfény ugyanis jelentősen kompenzálta a hiányosságokat, és akkora kedvezményt nyújtott a versenyre nevezőknek, hogy ennek fényében tényleg érdemes volt ideutazni. A játékosoknak csaknem a fele vidékről érkezett, és ezért külön elimerés jár nekik, hogy az igencsak zord időjárás ellenére vállalták az utazással járó kényelmetlenséget.) Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy aki túlélte a versenyt, elégedetten távozhatott a buliról. Már csak hab volt a tortán, hogy a fordulók közti szünetben klubunk egyik tagja, Bausz Áron a versenyünk helyszínére invitálta a Boros Zoltán - Szikszai Gábor alkotópárost, akik számos Minitaures stat-kártya design-ját készítették...

A sima 150 pontos, 7 karakterre redukált verseny kiírásának köszönhetően ismét születtek meglepetések. Az egyik az volt, hogy három játékos a korábban élharcosnak számító, de az utóbbi időben kissé mellőzött General Obi-Wan Kenobi-val nevezett, vagyis őrá építette a stratégiáját. Mivel azonban az egykori 'szupersztár' az errátáknak köszöhetően már nem annyira ütőképes, ezért az összesítésben mindhárom válogatott a mezőny második felében fejezte be a küzdelmeket. Az első négy helyen egyébként felkelő és birodalmi csapatok végeztek, méghozzá olyan Erőképességekkel, melyek birtokában már nem is kell kockával dobálni egy-egy támadásra, csak látni kell az ellenfelet, és azok - megfelelő mennyiségű Erőpont elköltése után - máris jelentősen sebződnek. Ez rendesen lerontotta a többiek esélyeit. Főleg a feleségemét, aki pedig nagy reményeket fűzött a Grand Master Luke Skywalker-es összeállításához, de a sight-ban lökdösődő ellenfelekkel ő sem bírt. (Amikor persze olyan csapatokkal került össze, akik hagyományos képességű karakterekkel indultak, gond nélkül vette az akadályt.) De hát ebben a játékban pont ez a szép, mindig van egy jobb csapat, és persze mindig sok múlik a kockadobásokon is...

Persze a játékosok ezernyi trükköt bevetettek: rakétázás és pulse cannon a droidokkal, egészpályás karaktercsere Thrawn admirálissal, kábeles vontatás R2-vel, egészségügyi tuning rodian traderrel, stb, stb, de persze az első hely csak egyetlen versenyzőé lehetett. Fehér Dávid végig jó játékkal - az utolsó fordulóban bátyjával, Fehér Lászlóval megküzdve - szerezte meg az elsőséget.

A nyeremények - a Holdfénynek hála - egy bontatlan The Clone Wars boosterből kerültek ki, így elég nagy volt a választék, és az első helyezett máris lecsaphatott egy értékes Captain Rex figurára. Emellett Durge (Jedi Hunter), Anakin Skywalker on Stap voltak a VR karakterek, a ritkák közül pedig General Aayla Secura, Anakin Skywalker (Champion of Nelvan) Chameleon Droid, Clone Trooper on Gelagrub, Gha Nackt, Barriss Offee (Jedi Knight) és Odd Ball találtak gazdára.

2011-ben remélhetően tovább tudjuk folytatni a Star Wars Miniatures versenyeket, és ha igazak a pletykák, akkor egy cég jóvoltából újabb kiegészítők kerülnek a boltokba...

 

Végeredmény:

1. Fehér Dávid
(General Rieekan, R2-D2, Luke Skywalker Hoth Pilot Unleashed, Princess Leia, Han Solo Smuggler, Yoda of Dagobah, Elite Rebel Commando)
Pálya: Jedi Praexum

2. Tolmár Zsolt
(Vader's Apprentice Redeemed, Luke Skywalker Hoth Pilot Unleashed, Yoda of Dagobah, General Rieekan, Princess Leia of Cloud City, Ugnaught Demolitionis 2x)
Pálya: Tractor Beam Reactor Coupling

3. Zilahi Sándor
(Emperor Palpatine on Throne, Darth Vader Unleashed, Dash Rendar Renegade Smuggler, Lobot, Rodian Trader)
Pálya: Freight Transit Station

4. Fehér László
(Emperor Palpatine on Throne, Darth Vader Unleashed, Thrawn (Mitth’raw’nuruodo), Mas Amedda, Whipid Tracker, Gran Raider, R7 Astromech Droid)
Pálya: Ruined Base

5. Barta Orsolya
(Grand Master Luke Skywalker, Jarael, Ugnaught Demolitionist 3x, Mouse Droid)
Pálya: Rattatak Arena

6. Pap Róbert
(Wat Tambor Tehno Union Foreman, B3 Ultra Battle Droid, Battle Droid Officer, IG-88 Assassin Droid, Czerka Scientist, Rodian Raider)
Pálya: Freight Transit Station

7. Szegedi Gábor
(Genaral Obi-Wan Kenobi, Aurra Sing, Zuckuss Bounty Hunter, R2-D2 Astromech Droid, Caamasi Noble 2x, Ugnaught Demolitionist)
Pálya: Moonilist Commerce Plaza

8. Kardos Attila
(Mace Windu Jedi Master, Jarael, Lando Calrissian Dashing Scoundrel, Lobot Computer Liaison Officer, Gungan Artillerist, Antarian Ranger, Jawa)
Pálya: Ruined Base

9. Temesvári Tibor
(Genaral Obi-Wan Kenobi, Admiral Yularen, Bith Black Sun Vigo, Lobot Computer Liaison Officer, Jawa Scavanger 2x, Czerka Scientist)
Pálya: Teth Monastery

10. Krámer Dániel
(Genaral Obi-Wan Kenobi, Grand Master Yoda, Clone Trooper Commander, Clone Trooper, 501st Legion Clone Trooper)
Pálya: Coruscant Streets

Pillanatképek a versenyről, még a sötét sarokból...:

...majd az utolsó fordulóról, a halványan derengő fénybe költözés utánról: