Irvin Kershner 1923 - 2010
Barta Zoltán írása


Különös szeszélye a sorsnak, hogy Irvin Kershner, az A Birodalom visszavág rendezője a film jubileumának évében hunyt el. Ez a film ugyanis mind a rajongók, mind a kritikusok szerint a legjobb Star Wars-film volt, éppen ezért halálával nem véletlenül érezzük, hopgy pótolhatatlan veszteség ért minket...

Pályafutásának legismertebb alkotása volt a Star Wars-sorozat ötödik epizódja, és egyben talán a legellentmondásosabb is. George Lucas az egykori tanárát úgy szemelte ki a rendezői posztra, hogy teljesen megbízott benne. Amikor azt feszegette, hogy miért éppen őt választotta a feltörekvő fiatalok helyett, Lucas azzal érvelt, hogy a mester mindent tud, amit egy Hollywood-i rendezőnek tudnia kell, de mégsem Hollywood-i. Lucasnak sokat jelentett ez a fajta különállás, és ezt nem is rejtette véka alá.

A történet ismert: Kershner menet közben - a színészek aktív közreműködésével - jelentős változatások eszközölt a forgatókönyvben, és ez nem kevés konfliktushoz vezetett, de később kiderült, az idős rendezőnek igaza volt: a The Empire Strikes Back éppen ezek miatt vált halhatatlanná. Az első filmhez képest egy sokkal komorabb, és ezzel együtt jóval 'felnőttesebb' alkotás került ki a kezei közül, melyben a technika mellett az árnyaltabb karakterábrázolás is fontos szerepet kapott, és ezzel új irányba vitte előre a cselekményt. Ettől kezdve senkinek sem lehetett kétsége afelől, hogy a sorozatnak helye van a nagy klasszikusok között. Irvin Kershner volt az, aki - legalábbis a jelen sorok írója szerint - igazán megteremtette a Star Wars univerzum hangulatát, és ezért soha nem lehetünk elég hálásak neki.

Pályafutása során nem készített túl sok filmet, de az Empire... mellett azért van egy-kettő, ami emlékezetes maradt. Az Eyes of Laura Mars (Laura Mars szeme) vagy a Never Say, Never Again (Sohase modd, hogy soha) című filmeket nálunk is ismerte a közönség. A Martin Scorsese által rendezett The Last Temptation of Christ (Krisztus utolsó megkísértése) című alkotásban pedig színészként(!) debütált. Elhúzódó betegsége ellenére szinte az utolsó pillanatig dolgozott, halálakor két produkcióban is közreműködött.

Egy dolog biztos: az Erő mindig vele lesz...