Az XIV. budapesti Star Wars Miniatures-verseny
Barta Orsolya összeállítása


Szeptember 18-án zajlott le a XIV. Star Wars Miniatures verseny a Sárkánytűzben. A formai kategória teljesen rendhagyó volt, ugyanis a versenyzők nem az általuk összeállított csapattal játszottak, hanem mindig az ellenfélével. Így az a furcsa helyzet állt elő, hogy minden játékban ugyanaz ellen a csapat ellen játszottak (ez volt a sajátjuk), de mindig más összeállításokkal. Ennek a játékmódnak az a lényege, hogy a versenyzők próbáljanak minél rosszabb csapatokat összerakni, ezáltal csökkenteni az ellenfél és növelni a saját nyerési esélyeiket. Az ember azt hinné, hogy rossz csapatot sokkal könnyebb összeállítani, mint jót, de ez tévedés; nagyon rossz csapatot pont ugyanolyan nehéz (sőt talán még nehezebb is) összerakni, mint egy jót! Ez sajnos meg is látszot az indulók számán is: úgy tűnik sokan megrettentek a feladattól, mivel a "hiányzók száma" elég magas volt, így mindössze négyen játszottunk.

Végre előkerültek olyan karakterek, amiket a játékosok általában nem tesznek bele a csapatokba, mert a pontérték és használhatóség arányuk nincs egyensúlyban egymással. Ilyen például a B'ommar Monk, ami a 32 pontjával és mindössze 40 életével főnyeremény egy vesztes csapatba, de nem sok haszna van egy "igaziban". Mandalore the Ultimate-tel szintén nem gyakran szoktunk találkozni a versenyeken, és a gungan-ek is leginkább hanyagolva vannak. Szintén jó szolgálatot tehet az a Darh Vader, amelyik 1-es dobásakor megöli a saját katonáit. (Sajnos erre a játék folyamán nem került sok, pedig én nagyon bíztam benne.)

Mivel csak négyen voltunk, körmérkőzést játszottunk, vagyis mindenki kipróbálhatta az összes ellenfél csapatát. Az én birodalmi csapatom, annak ellenére, hogy egyik ellenfelem sem dobott egyest, azért hozta a várt statisztikát: Tarkin semmire nem volt jó, csak úgy mint a Star Destroyer Officer. A Varactyl és a Dark Trooper közelharcosok voltak, tehát nekik először el kellett jutni az ellenséges karakterekig, ami nem mindig sikerült. A csapat kakukktjása a devaroni volt, nem is tudom, miért ő került a csapatba, sokkal jobban mutatott volna mondjuk a human engineer, de ez csak később jutott az eszembe. Vadert nehéz volt leamortizálni, ezért inkább azt a taktikát választottam, hogy az ellenféltől kapott erős karakterrel rányomultam a gyenge karakterekre, míg Vadert igyekeztem feltartani a kicsikkel. Ez többé-kevésbé be is jött.

Az első meccset Sanyival játszottam a Muunilist Grand Plaza pályán. Mivel a kapott csapatom legnagyobb része közelharcos volt, igyekeztem minél közelebb kerülni a figuráihoz. PROXY-val mindenképpen el kellett érnem Vadert legalább 6 négyzetnyire, hogy így lemásolhassam a támadási-védekezési és sebzési értékeit. A Flash Speeder elég ígéretesnek tűnt, de a mérete miatt nem nagyon tudtam bemenni az oszlopok közé, és mivel elég kicsi a támadása, sok volt a mellélövésem. a csata kiegyenlítetten zajlott, a gunganek jól tartották magukat a pálya közepén, és miután PROXY lemásolta Vader értékeit, már nagy biztonsággal mozoghattam vele a pályán. A meccs végére 2-2 figuránk maradt, Sanyinak Vader és a SD Officer, nekem PROXY és a Flash Speeder. Ekkor óriási mázlim volt, mert a Speederrel dobtam egy 20-ast, így Vader 60 sebet kapott. Mivel már előtte is eltaláltam párszor, mindössze 10 élete maradt, amit a szintén 10 életű PROXY-val leszedtem, Urána a maradék officer kiiktatása már nem okozott problémát; így ezt a meccset megnyertem.

A második ellenfelem Áron volt. Itt nem volt nagyon kiegyenlített a játék, mivel Áron eredetileg nem is akart játszani, csak azért állt be, hogy meglegyen a minimális 4 fő. A csapata túl erősre sikerült a többivel szemben. Mivel megint a Muunilist-en játszottunk, ugyanazt a taktikát választottam, mint az előző meccsen: Luminarával leírtom a hátsó kis karikat, míg a többiek Vadert feltartják és lehetőség szerint próbálják levenni az életét. Ez megint bejött, a játék végére nekem megmaradt majdnem az egész csapat, míg Áron birodalmiai lassan elfogytak.

Az utolsó játék Attila ellen volt az ő választott pályáján, a Coruscant Streets-en (bár ez nem volt legális pálya). Első látásra a mandalorok elég erősnek tűntek a birodalom ellen, de itt közbeszólt a szerencse-faktor: az egész játék alatt nem tudtam 6-nál nagyobbat dobni, így Attila uralta az egész játékot. Megnyert minden kezdést, nekem még az is 3 körömbe került, hogy nagy nehezen leszedjem a Dark Troopert. A figuráim szép lassan elfogytak, a meccset elvesztettem. De a pontok alapján még ezzel a vereséggel együtt is sikerült megnyernem a versenyt.

Mivel mi sem voltunk sokan és booster sem, közös megegyezéssel úgy döntöttünk, hogy bontunk 2 Dark Times-t, és 1-1 Jedi Academy-t és Galaxy at War-t. A négyből még így is 2 VR lett, a The Dark Woman és Dass Jennir, én ez utóbbit hoztam el. A két ritka figura Commander Ashoka és Dengar volt.

 

Végeredmény:

1. Barta Orsolya
(Darth Vader Dark Jedi, Grand Moff Tarkin, Star Destroyer Officer, Sandtrooper, Dark Trooper Phase I, B'ommar Monk, Devaronian Bounty Hunter, Varactyl Wrangler)

2. Zilahi Sándor
(Flash Speeder, Republic Commando Training Sergeant, Gungan Soldier, Gungan Infantry, Gungan Cavalry on Kaadu, Proxy)

3. Lengyel Attila
(Mandalore the Ultimate, Death Watch Raider, Taung Warrior, Devaronian Soldier, Ugnaught Boss, Ewok Warrior, Crimson Nova Bounty Hunter, Cloud Car Pilot)

4. Bausz Áron
(Luminara Unduli Jedi Master, Clone Trooper Sergeant, Clone Trooper, AT-TE Driver, 501st Clone Trooper, Clone Trooper Pilot, Toydarian Soldier, Bespin Guard, Utapaun Soldier, Rodian Trader, Klaatonian Enforcer, Devaronian Soldier)

A versenyzők:
Pillanatképek a versenyről: