VI. Star Wars Miniatures bajnokság - Budapest
2009. október 17. szombat, 09.00


A most már rendszeresnek mondható havi Star Wars Miniatures Bajnokság következő versenynapja október 17-e lesz. Az esemény, ahogy már korábban is, délelőtt 9.00 órakor kezdődik a Holdfény Fantasy és Játék Szaküzletben, a 1075, Wesselényi utca 12. szám alatti üzlet alagsori versenytermében. (A térképen megnézhetitek a pontos helyet.) Ne fejeltsétek el, hogy ezentúl is minden hónap harmadik szombatján tartunk Star Wars Miniatures-versenyt.

Az eseményre szeretettel várunk minden érdeklődőt akár versenyzőnek, akár nézőnek. A verseny előreláthatólag délelőtt 10.00 órakor fog kezdődni, 9.00 órától a regisztráció és a nevezés zajlik, valamint ekkor van lehetőségük a jelenlévőknek egymással csereberélni. Ezért kérjük, hogy akik játszani is akarnak, azok legkésőbb 9.15-re érkezzenek meg a helyszínre!

Az októberi verseny hagyományos lesz, az augusztusihoz hasonlóan, ismét 200 pontos csapatokkal lehet indulni. A játszmák ideje ennek fényében újra 60 perc.

A részvételi szándékot kérjük jelezzétek előre e-mailben a klub címén. Erre mindössze az érdeklődés felmérése miatt van szükség. (Leginkább, hogy elég pályát vigyünk.)

Akik esetleg versenyen kívül szeretnének egymással játszani, azoknak is lesz lehetősgük a játékra egyéb,a versenyzők által nem használt pályákon.

A nevezési díj, mint mindig, most is 2.500-Ft. lesz, amit a helyszínen kell befizetni. Ezért annyi boostert kapunk, ahány nevező van. A verseny végén az összeset kibontjuk, de nem szedjük szét és minden induló a nyitott boosterek közül választhat a helyezések sorrendjében.

Az októberi versenyen extra ajándékokat is kapnak a nevezők. A csomag tartalmaz egy darab The Clone Wars promóciós posztert, aminek a hátoldalán a Muunilist Grand Plaza pálya található, egy a pályához tartozó küldetésleírást, egy ív sebzés- és egyéb számláló tokent, valamint egy vagy két promóciós KOTOR-os figurát. Poszter és küldetésleírás biztosan jut minden nevezőnek, tokent az első 10 helyezettnek tudunk adni, a figurák kiosztása a nevezők számától függ. (A pálya DCI legális, vagyis a versenyeken is használható.)

A DCI hivatalos versenyszabályait követve augusztustól mi is bizonyos változtatásokat eszközöltünk a versenyszabályokban, ezért ismételten kérjük, hogy aki nevezni szeretne, az feltétlenül olvassa el az alábbi, a versenyen érvényes általános versenyszabályokat! Aki ezt elmulasztja, az sem mentesül a benne foglaltak alól. Néhány pálya és egy népszerű figura is kitiltásra került, ezeket további módosításig a budapesti versenyeken sem lehet használni!
 
A 2009 október 17-én, a budapesti Holdfény Fantasy és Játékszaküzletben (1075, Wesselényi utca 12.) tartandó
Star Wars Miniatures
verseny általános versenyszabályai

Minden versenyző, aki benevez a versenyre, ezzel automatikusan elismeri, hogy elolvasta és elfogadja az alább felsorolt általános szabályokat. A későbbiekben a szabályok nem ismerete nem jelent mentséget alóluk.

100. ÁLTALÁNOS Star Wars Miniatures VERSENYSZABÁLYOK

101. Formai Kategória
A csapat pontértéke - 200 pont
Előre összeállított csapat.

102. A játékosoknak a versenyhez szükséges kellékek
A játékosoknak a versenyre a következő dolgokat kell magukkal hozniuk:
- 20 oldalú dobókocka, melyen minden számértékből csak egy található. (1-20)
- A sebesülés- illetve az Erőpontokat számláló korongok, vagy papír és toll, vagy dobókockák a statisztikák számontartására.
- Star Wars Miniatures-figurák és a hozzájuk tartozó eredeti karakterkártyák.

103. Hivatalos figurák és karakterkártyák
Minden, a Wizads of the Coast LLC által kiadott Star Wars Miniatures-figura használható a versenyen a fentebb megadott csapatösszeállítási kritériumoknak megfelelően, kivéve a Starship Battles sorozat figuráit. A játékosoknak kötelező a csapatuk figuráihoz tartozó eredeti karakterkártyával rendelkezniük. Az egyedi karakterekből egy csapatban csak egy használható. A játékosoknak a karakterkártyákat az ellenfél számára is elérhető és látható helyen kell elhelyezniük.

Az Imperial Entanglement sorozatban megjelent 181st Imperial Pilot hivatalosan customizált változata, az Elite AT-AT Driver, és a mellé hivatalosan kiadott kártya legális karakternek számít a Star Wars Miniatures versenyeken. (A kártya előoldala és hátoldala). Ez az egyetlen olyan karakter, amihez házilag nyomtatott kártyát lehet használni a versenyen!

A július 9-i DCI szabálymódosítások értelmében a The Clone Wars Starter Set-ben megjelent General Obi-Wan Kenobi ezután nem szerepelhet a versenycsapatokban.

A karakterkártyák értelmezése a legfrissebb hivatalos Star Wars Miniatures játékszabály és a hivatalos Errata (javítások) alapján történik. A hivatalos Errata megtalálható itt.

 • Átalakítások
  Az átalakítások (a figurák egyedi módon való átformálása) megengedett a hivatalos versenyeken, de az alábbi kikötések figyelembe vételével:
  1. Az alap figurának (ami átalakításra került) Star Wars Miniatures-figurának kell lennie.
  2. Az alap figurának könnyen felismerhetőnek kell maradnia. Bármely másik játékosnak első ránézésre meg kell tudni mondania, hogy melyik figuráról van szó.
  3. További kiegészítőket (például fegyvereket) nem lehet a figurához adni, ha azok nincsenek feltüntetve a karakterkártyáján. Például, nem lehet egy olyan karakter kezébe pisztolyt adni, akinek nincs a használatához képessége.
  4. A figura karakterkártyájának az eredetinek kell maradnia.

104. Új megjelenések
Minden, a Wizards of the Coast által kiadott Star Wars Miniatures-figura engedélyezett a versenyen, mihelyt hivatalosan megjelent egy szettben. Promóciós és kiadás előtti figurák nem elfogadottak a versenyen a hivatalos megjelenésük előtt.


105. A versenyen használt pályák
A versenyen hivatalosan kiadott és nem hivatalos pályákat is fogunk használni. Összesen 10 db., előre meghatározott pálya lesz, ezek a következők:

1. Freight Transit Station (TCW Starter Set)
2. Hall of Judgment (Attack on Endor Set)
3. Throne Room (2007 starter)
4. Muunilist Commerce Plaza (TCW Scenario Pack)

5. Ruined Base ( Attack on Endor Set)
6. Power Regulation Chamber (ROTS Starter Set)
7. Teth Monastery (Map Pack 2)
8. Christal Caves of Ilum (Map Pack 3)

9. Jabba's Palace (custom)
(tartalék)
10. Kashyyyk (custom)
(tartalék)

Amennyiben kevesebb versenyző lesz, akkor a custom pályák közül nem lesz mind játékban.

106. A versenyzőkön kívüli résztvevők viselkedési etikettje
Az éppen folyó játszmákba az érdeklődőknek, a nézőknek és más játékosoknak beleszólni, az éppen küzdő játékosokat tanácsokkal és egyéb közbeszólásokkal megzavarni szigorúan TILOS! Az ilyen cselekedet azonnali kizárást, illetve a játékteremből való kiutasítást von maga után.


110. STAR WARS MINIATURES JÁTSZMÁK MENETE

111. Star Wars Miniatures-verseny szerkezete
A Star Wars Miniatures versenyjátékok egy játékot tartalmaznak meccsenként.

112. A játszmák időkorlátai
A versenyen egy játszma maximum időtartama 60 perc. Ha a 60 perc egy kör közben jár le, a játékosoknak még kötelezően be kell fejezniük az éppen folyó kört.

113. Csapat nevezése
A játékosnak neveznie kell a saját csapatával, ami a használni kívánt karaktereket tartalmazza, még az első játszma kezdete előtt. Az előre összeállított és nevezett csapat összeállítását a verseny további részében változtatni nem lehet.

114. A játék kezdete előtti eljárások és a kezdés meghatározása
1. A játékvezető (bíró) kisorsolja, hogy melyik pályához mely játékosok kerülnek.
2. A játékosok felfedik egymás előtt a csapatukat.
3. Az ellenfelek kockadobással eldöntik, hogy melyik játékos választhat először kiindulási helyet a csapatának. Amelyik játékos a nagyobb értéket dobta, az döntheti el, hogy akar-e elsőként választani, vagy hagyja, hogy az ellenfél válasszon először.
4. A kezdőhelyek kiválasztása után a játékosok kezdődobást dobnak, ami meghatározza, hogy ki döntheti el, hogy melyikük kezdje a játékot. Aki a nagyobb értéket dobta, az döntheti el, hogy akar-e kezdeni, vagy hagyja az ellenfelét.

115. A verseny alatti általános eljárások
A játékosoknak a játék alatt követniük kell az alábbi szabályokat és etikettet.

 • A csapat felállítása
  A játékosnak úgy kell felállítania a csapatát, hogy minden figurája talapzatának egy részével maximum 4 négyzetnyi távolságban helyezkedjen el a pálya rövidebb szélétől.
  A játékosnak minél inkább ki kell töltenie a kezdőhelyet a figurákkal, ezután kerülhetnek felállításra a kezdő területhez a lehető legközelebb az esetleges többlet figurák - akik nem férnek a kezdő területen
  (pl. Reserves). Először a huge (óriás), utána a large (nagy) végül a medium és small karakterek kerülnek felállításra. (Mivel a múltkori versenyen ezzel a ponttal kapcsolatban felmerültek értelmezési eltérések, gondosan utánajártunk a hivatalos álláspontnak, amit itt találhattok.)
 • Kezdő pozíció
  Egy karakter mozgásának a számolásakor a játékosoknak a kiindulási helyen kell hagyniuk a figurát mindaddig, amíg nem döntötték el véglegesen a figura következő pozícióját. Ezzel könnyen megelőzhető a "nem is ott állt, hanem itt" típusú vita. Amíg a játékosok nem döntötték el, hogy melyik karakterrel és hova lépnek, addig ne fogják meg a figurát. A már egyszer megfogott és elmozdított figurával visszalépni nem lehet! (ld. Sakk szabályok!) A bejelentett különleges és erő-képességeket visszavonni nem lehet, ezért a játékos csak akkor jelentse be, ha véglegesen eldöntötte, hogy akarja-e használni!
 • Az aktiválások körönkénti száma
  Minden kör első fázisában az első játékos csak egy karaktert aktivál. A következő játékos ezután már kettőt. Ezután az első játékos kezdi a második fázist, ekkor már ő is két karaktert aktiválhat. A játékosok ezután addig folytatják a fázisonkénti aktiválásokat, amíg az összes karakter egyszer aktiválódik. Ezután új kör kezdődik, új kezdődobással.
 • Figurák aktiválása
  A játékosoknak valamilyen módon jelölniük kell, hogy az adott körben mely karaktereik voltak már aktiválva. Erre három lehetőségük van:
  1. Az aktivált karakter kártyáját 90°-kal elfordítják.
  2. Egy korongot helyeznek a már aktivált karakter kártyájára.
  3. Az aktivált figurát a táblán arccal az ellenkező irányba fordítják.
 • Sebzés számlálása és effektek
  A sebzést és a különféle hatásokat, melyek a karaktert érik a játék folyamán, világosan jelezni kell a karakterkártyán, a figurán vagy egy papíron. A játékosok használhatnak sebzés számlálókat, kockát (ezeknek el kell térniük a játékban használt egyéb számlálóktól és kockáktól), vagy papírt-tollat.
  A lényeg, hogy a sebesülések és egyéb hatások egyértelműen vezetve legyenek.
 • Megsemmisített csapattagok
  A megsemmisített karaktert és a hozzá tartozó karakterkártyát el kell távolítani a játékmezőről.
 • Vitás kérdések
  A játszmák alatt felmerült vitás kérdésekben általában a bíró szava dönt. Mivel nálunk hivatalos bíró egyenlőre nincs, az ilyen esetekben közösen beszéljük meg a problémát. A versenyzőknek minél behatóbban kell ismerniük a játéknak a (lehetőleg a legújabb) szabálykönyvben leírt általános szabályait. Az esetleges kétértelmű szabályok esetében a hivatalosan kiadott errata, és FAQ alapján történik a vita lezárása. A végső döntést mindkét félnek tiszteletben kell tartania.
 • Kockával való dobás
  A kockának minden dobás után az asztalon kell maradnia. Ha a dobás közben a kocka leesik, minden esetben meg kell ismételni a dobást. Ha viszont bármi, az asztalon lévő tárgyba (figura, másik dobókocka, stb.) beleütközik (a fekvő kártya nem számít, mivel abba nem tud beleütközni a kocka), az ellenfél dönti el, hogy a dobó játékos megismételje-e a dobást.

116. A játék végi eljárások
A játszma véget ér, amikor:
1. az egyik játékos teljesíti a győzelmi feltételeket,
2. a játszma időintervalluma lejár, vagy
3. egyik oldal sem okozott sebzést, nem dobott támadó vagy védekező dobást 10 teljes kör alatt.
Ha a játszma azelőtt véget ér, hogy az egyik játékos teljesítette volna a győzelmi feltételeket, a játékosok még befejezik az éppen futó kört. Ennek a körnek a végeztével az a játékos győz, aki a több pontot érte el a megsemmisített karakterek után. Ha mindkét játékosnak egyenlő számú győzelmi pontja van, a következő szabályok használandóak:
1. Az a játékos nyeri a meccset, akinek a figurája közelebb van a pálya közepéhez.
2. Ha több figura is azonos távolságra van, akkor az a játékos nyer, akinek a pálya közepéhez legközelebb lévő karaktere nagyobb pontértékű.
Ha a két játékos pontjai még így is megegyeznek, akkor mindketten elveszették a játékot. (Egyik fél sem kap pontot a győzelemre.)


120. AZ ELŐRE ÖSSZEÁLLÍTOTT CSAPATTAL TÖRTÉNŐ VERSENY SZABÁLYAI

121. Csapat összeállítása
A játékosoknak a csapat összeállításánál követniük kell a Star Wars Miniatures játékszabályban előírt frakció szabályokat.
A csapat nem tartalmazhat az előre meghatározottnál több pontértékű karaktert. (Kevesebbet igen.)

122. Az előre összeállított csapat nevezése
Az előre összeállított csapatot a játékosok hozzák a karakterekhez tartozó eredeti karakterkártyákkal. A csapat maximum pontértéke 200 pont. A Reinforcements, illetve a Reserves képességű karakterek által nyújtott extra karakterek nem tartoznak bele ebbe a 200 pontértékű nevezésköteles csapatba. Ezek szabadon használhatóak a játék folyamán.

123. A játszmák forgatókönyve
Alap forgatókönyv:
Győzelem: A játékos akkor győz, ha az ellenfél összes karakterét megsemmisíti, vagy az időkeret lejárta előtt eléri a győzelemhez szükséges összpontszámot (jelen esetben 200). Ha ez nem következik be a játszma megadott ideje (60 perc) alatt, az idő lejártával a játékosok befejezik az éppen futó kört, utána pedig a győzelmi pontok alapján történik a győztes kihirdetése. Az a játékos győz, aki több győzelmi pontot szerzett a játék folyamán.
A győzelmi pontok szerzésének két módja van:
1. Az ellenséges karakterek megsemmisítése: Ezért mindig a megsemmisített karakter értékével megegyező számú pont jár.
2. A pálya közepének elfoglalása: Minden körben 5 győzelmi pontot kap az a játékos, akinek legalább egy karaktere a pálya közepétől számított 4 illetve 3 négyzeten belül fejezi be a körét. Ezen terület meghatározásakor nem számítanak a terepakadályok és a falak. A pontszerzésnek ezt a módját általában "trükkös" pontszerzésnek nevezik. Ez az 5 győzelmi pont akkor is számítandó, ha minkét fél karakterei a pontszerző mezők valamelyikén állnak.
Példák:

A pontot érő mezők, ha a pálya közepe
egy teljes négyzet.
A pontot érő mezők, ha a pálya közepe egy pont.  
130. A VERSENY PONTOZÁSA
Minden meccs végén a győztes játékos 3 pontot kap, a vesztes 0 pontot.
Az egész versenyt az a játékos nyeri, aki a legtöbb pontot gyűjti össze.
Pontegyenlőség esetén meg kell vizsgálni az egymás elleni meccsben elért győzelmi pontok számát; az így több pontot elért játékos lesz a nyertes.
Ha a két játékos nem játszott egymással, akkor a korábbi meccseikben elért pontok alapján kell meghatározni a győztest.