Az V. budapesti Star Wars Miniatures-verseny
Barta Orsolya összeállítrása


Eltelt egy újabb hónap és ezzel együtt egy újabb verseny is, ami ismét tartogatott néhány meglepetést az indulóknak. A délelőtt 9.00 órási kezdésre már szép számmal érkeztek az versenyzők, 9.45-kor pedig már szinte zsúfolásig telt a Holdfény pinceterme és javában folyt a cserebere. Megint óriási volt a figurakínálat, mindenki találhatott magának egy-két régen áhított darabot.

Az indulók számából úgy tűnt, hogy sokak fantáziáját megmozgatta a csak Unique-karaktereket tartalmazható csapatösszeállítás, mert ismét 16 vállalkozó szellemű játékos mérte össze a karakterei erejét. A csapatösszeállítások alapján a favorit a Köztársaság volt, ezt a frakciót igen különböző csoportosításokban 6 induló választotta. Emellett volt 3 birodalmi és 2-2 Felkelő illetve Szeparatista összeállítás, valamint 1 Sith, 1 Régi Köztársasági és 1 tiszta Fringe csapat. (Mandalor, Yuuzhan Vong és Új Köztársasági frakcióval ezúttal nem kísérletezett senki.) A versenyzők találkozhattak olyan, eddig kevésbé használt karakterekkel, mint Jar Jar Binks, Vader's Apprentice, vagy plédául a Blizzard Scout 1 nevű Unique(!) AT-ST lépegető.

A 16 induló okán ezúttal is 4 fordulóból állt a verseny, az eddig szokatlan 30 perces meccsek miatt viszont a teljes verseny viszonylag gyorsan lezajlott. Az első fordulóban Lengyel Attilával lettem összesorsolva a Muunilist Commerce Plaza nevű pályára. A három fős Régi Köztársasági csapatom elég nagy fölénnyel legyőzte Attila szintén három fős Köztársasági csapatát, ugyanis Attila a játék kezdetén elkövetett néhány hibát, ami végül megpecsételte a karakterei szomorú sorsát.

A második meccsem ugyanezen a pályán zajlott Horváth László birodalmi kivégzőosztaga ellen. Amint megláttam az ellenfél csapatát, leizzadtam egy kicsit, és nem is ok nélkül: egyrészt nagyon kellett vigyáznom, hogy a trónoló Palpatine-hez nem menjek senkivel 6 négyzetnél közelebb, mert az számomra végzetes következményekkel járhat. Másrészt Vader "szeme elé" sem volt igazán ajánlatos kerülni, mivel a 40 sebzést okozó fojtogatásával jelentősen le tudta gyengíteni bármelyik harcosomat. Ilyen feltétlek mellett elég nehéz egy alapvetően a harcra épülő játékot játszani, ezért nem is bírtam sokáig. Mivel én nem nagyon vittem ki senkit a biztonságos fedezékből, Vader bejött és nem sokkal később meg is váltam az első hősi halált halt karakteremtől. Mivel a bújócskázós taktika nem jött be, Visas Marr-ral kirontottam, reménykedve abban, hogyha eljutok Palpatine-ig, akkor a következő körben talán tudok rá ütni kettőt. Igaz ugyan, hogy eljutottam a trónig, de Palpatine ezt a kirohanásomat egy jól irányzott Force Push-sal jutalmazta a kör végén, a következő kör elején pedig (mivel a kezdő dobást nem sikerült megdobnom) még egy villámot is beleküldött szegény Visas-ba. Vader ezután megadta neki a kegyelemdöfést egy hirtelen Force Grip-pel. Így már csak Mira maradt, akinek ugyan sikerült néhányat beleeresztenie Vader-be, sőt még T3-M4-et is likvidálta, végül mégis súlyos tüdőelégtelenségben elhalálozott (Vader következő akciója eredményeként). Így végződött a második meccsem.

Harmadszorra Kovács István 4 tagú Köztársasági csapatával került szembe a Régi Köztásasági brigádom, ezúttal a Throne Room pályán. A meccs elején sikerült Jaraellel berohannom a gambit zónába, így máris 5 pont előnybe kerültem Istvánnal szemben. Ezután a játék nagy része helyezkedéssel és egymás óvatos kerülgetésével telt, míg végül az utolsó 5 percben bontakozott ki némi csata. Ebben én elveszettem Jaraelt, ő pedig Anakint, így az összetettben végül 16 ponttal nyertem.

Az utolsó meccsre a sorsológép összerakott azzal az ellenféllel, akitől a leginkább tartottam; Szilágyi Levente köztársasági csapata Jar Jar "szerencsétlenkedésével" még a rémálomnál is rosszabb volt. Tudtam, hogy itt is az a lényeg, mint a birodalmi csapatnál, vagyis, hogy próbáljak 6 négyzeten kívül maradni Jar Jar-tól. Ezt sajnos nem tudtam megvalósítani, mert Levente, otthagyva a gambit zónát, minden karakterével rányomult a csapatomra, így a meccs további részében egy nagy kupacban volt minden figura. Mira Splash 10 képességét így nem igazán tudtam az előnyömre fordítani, mivel minden egyes lövés után nekem is és Leventének is dobálni kellett a Save 11-eket a repeszek elkerülésére az összes karakterre. Emellett ráadásul olyan rosszakat dobtam, hogy míg Yodának minden támadása talált, addig én Jaraellel két körben egyszer sem tudtam őt megsebezni. Végül ez a játszma is hasonló eredménnyel zárult, mint a birodalmi csapat elleni...

Így az összetettben végül a 10 helyig jutottam. A nyeremény boostereket még a játék előtt szavaztuk meg, 8 KOTOR, és 4-4 Legacy illetve Jedi Academy lett kiválogatva. A nyermények között ezúttal volt Mira, Juhani, Captain Tarpals, Squint, Darth Krayt, két féle Kyle Katarn és Grand Master Luke is.

A verseny végeredménye ezúttal is teljesen kiszámíthatatlan volt; az eddigi összes versenyt összehasonlítva soha nem nyert még kétszer ugyanaz a játékos, ami szerintem még érdekesebbé teszi a játékokat. Ezért is igyekszünk minden versenyre valami újat kitalálni. A következő, októberi játék viszont megint 200 pontos sima lesz, tehát újra előkerülhet a jól bevált Felkelő Kommandó, a Birodalmi Black and Blue és hasonló tuti csapatok.

 

Végeredmény:

1. Szegedi Gábor
(Vader's Apprentice - Redeemed; Leia Organa - Senator; R2-D2 with Extended Sensors; Yoda of Dagobah)

2. Horváth László
(Darth Vader - Unleashed; Emperor Palpatine on Throne; T3-M4)

3. Tusor László
(Padme Amidala Senator; Boba Fett - Bounty Hunter; R2-D2 Astromech Droid)

4. Szilágyi Levente
(Yoda; Jar Jar Binks; Captain Panaka)

5. Fehér Dávid
(Luke's Snowspeeder; General Rieekan; General Dodonna; R2-D2 with Extended Sensors; Wicket; Han Solo Carbonite; Han Solo Smuggler)

6. Kovács Jenő
(Darth Vader - Unleashed; Emperor Palpatine on Throne; T3-M4)

7. Kovács Péter
(Durge - Jedi Hunter; Darth Tyranus - Legacy of the Dark Side)

8. Kardos Attila
(Boba Fett - Enforcer; Juhani; Jarael; Logray - Ewok Shaman)

9. Zilahi Sándor
(Captain Rex; Agen Kolar; Dash Rendar - Renegade Smuggler; Wicket)

10. Barta Orsolya
(Mira; Jarael; Visas Marr)

11. Kovács Zoltán
(Count Dooku of Serenno; Asajj Ventress - Separatist Assassin)

12. Kovács István
(Captain Rex; Anakin Skywalker - Jedi; Depa Billaba; R2-D2 - Astromech Droid)

13. Fehér László
(Blizzard Scout 1; Deliah Blue; Boshek)

14. Mester Hunor
(Darth Krayt; Jarael)

15. Lengyel Attila
(Anakin Skywalker - Champion of Nelvaan; Obi-Wan Kenobi - Padawan; Tarfful)

16. Bausz Áron
(Ayy Vida; Boushh; Shaak Ti; Tamtel Skreej)

Pillanatképek a versenyről:

Az első három helyezett: Szegedi Gábor, Horváth László és Tusor László:
A versenyzők: