London, 1999
Barta Zoltán írása

Amikor 1999 júliusában több rajongótársammal megérkeztem Angliába, nagyon kíváncsi voltam arra, vajon egy olyan nyugat-európai nagyváros, mint London, hogyan éli át az új Star Wars film bemutatóját, és mennyire válik színterévé a varázslatnak. Elég volt nyitott szemmel mászkálnom az utcán, hogy rájöjjek: a ködös Albion behódolt az Episode I-nak.

A repülőtérről a város szívébe vezető úton láttam először azokat az ember nagyságú plakátokat, amelyek a film zenéjét, a számítógépes játékokat és magát a filmet reklámozzák. Az elsőszámú reklámhordozó természetesen Darth Maul. Az ő arca díszeleg mindenütt a városban, és a játékboltok zöme a vele kapcsolatos játékokból rendelte az árú készlet zömét. Az áruházak pedig nem lacafacáznak. Tonnaszámra vannak kipakolva a The Phantom Menace legújabb játékai, könyvei, újságjai, pólói valamint zene-CD-je. A választék gyakorlatilag áttekinthetetlen, és hogy senki se mehessen el vásárlás nélkül a Star Wars cuccok mellett, a többszintes üzletek egy praktikus módszert találtak ki. Nem egyetlen helyen összepontosítják a portékájukat, hanem minden emeleten, lehetőleg a liftek és mozgólépcsők közelében létrehoztak egy-egy SW központot. Így az is belebotlik Darth Maul-ba, aki csak egy kabátot vagy valami illatszert akart venni, és messzire elkerülte a játékboltokat.

A hatalmas dömpingnek azért van negatívuma is. A töménytelen mennyiségű játék között rengeteg értelmetlen dolog található, leginkább olyanok, amelyekkel nálunk már a hároméves gyerekek sem játszanának. Engem például a gagyinak is alig nevezhető pólóválaszték hozott ki a sodromból. A legújabb divat szerint már nem teljes képes T-Shirt-ök sorakoztak a fogasokon, hanem bélyeg nagyságú képekkel ellátott, idétlen színű vacakok. Ezeket potom tizenkét fontos áron adták, de láthatóan ott sem kellett senkinek.

A sajtótermékek azonban kárpótoltak mindenért. Az egyik legismertebb Oxford Street-i könyvesboltban, a Borders-ben szintén az Episode I. volt az uralkodó. Egy halom újság címlapjáról köszöntek vissza a The Phantom Menace szereplői, és nekem semmi más dolgom nem volt, mint telepakolni egy kosarat a Star Wars Insider, az angol Star Wars Magazine, a Heroes, a Villains, az Empire Movie Magazine és a Star Wars Souvenir Magazine számaival. Néhány perccel később egy német csoport érkezett, és zajongva rohanták meg az üzletet. Azt hinné az ember, hogy náluk is van választék, ennek ellenére éhes csordaként vetették magukat mindenre.

A gyűjtők egyik legkedveltebb relikviájának a gyorsétkezdékben megszerezhető poharak és dobozok számítanak. Londonban ebből is szép ízelítőt kaptunk. A KFC éttermeiben például pofás műanyag poharak jártak a menükhöz, de kis rábeszélésre - és harminc penny per/darab készpénz felvillantásával - az egész kollekciót meg lehetett venni. Két fontért már a szereplők figuráival ékesített pohár-fedelet is megvehettünk volna, de ezt már kicsit drágának találtuk. A KFC és a Pizza Hut, kirakatait alaposan kidekorálták, és a járókelőket mindenhol poszterek, vagy életnagyságú figurák hívogatták.

Szombaton este, London egyik legpatinásabb filmszínházában, az Odeon-ban néztük meg a The Phantom Menace-t. A sajtó packázása ellenére látszott, hogy a nézősereg melyik filmre kíváncsi. A környékbeli mozik a Matrix-ot és a Múmiát játszották, tolongás azonban csak az Odeon előtt volt. A jegyek elővételben elfogytak, emiatt csak az éjfél előtt kezdődő vetítésre tudtunk bejutni. A félórányi reklám után végre elsötétedett a nézőtér, és a vásznon megjelent a korhatár engedély felirat. A tömeg felmorajlott. Aztán néhány pillanat múlva, amikor a Star Wars logo elhúzott a végtelenbe, már mindenki csápolt. Soha nem hittem volna, hogy ilyen hangulatot látok egy film vetítésén. Mintha egy foci világbajnokság döntőjén ültem volna, ahol éppen a hazai csapat lép pályára a hőn áhított trófeáért...

(A cikk eredetileg az Echo Base 10-es számában volt olvasható.)

Londoni kínálat 1999-ből: egy könyvesbolt kirakata zárás után, egy nagyáruház kínálatában az éppen aktuális könyvek, egy életnagyságú Darth Vader, Lego-ból összerakva, a szépemlékű Planet Hollywood étterem kiarakatában egy-egy igazi Artoo és Threepio, Pizza Hut-os Jar Jar és végül a híres Odeon mozi, mely az európai premiernek is otthont adott.